Begagnattest: Nissan Leaf (nya generationen)

Begagnattest: Nissan Leaf (nya generationen)

Titeln "världens mest sålda elbil" är ingen dålig bedrift att mäkta med nu när elbilsmarknaden tagit fart på riktigt. Men är Nissan Leaf av den andra generationen en bra bil att köpa begagnad?

Fotograf: Peter Gunnars

En begagnad Nissan Leaf kan vara svår att hitta. Hittar du dock ett vettigt exemplar är batteriets hälsa en bra sak att undersöka innan du slår till. När Nissan lanserade sitt förstorade batteripaket i föregående generation drabbades flera tidiga bilar av att det tappade kapacitet fort, och batteriet fick bytas ut på garantin. Nya Leaf ser dock inte alls ut att ha drabbats av samma problem.

När vi ändå är inne på batterier och garantiåtgärder kan det vara bra att veta att Nissan lämnar åtta års garanti på batterierna. I Leaf har man även kapacitetsgaranti (om kapaciteten sjunker under nio av tolv staplar på bilens kapacitetsmätare) under perioden.

Långfärdsresor är ingenting för Leaf. Bilen är bara dimensionerad för en snabbladdning om dagen, och upprepade snabbladdningar sänker laddeffekten och höjer batteriets temperatur.

I övrigt är Leaf en trevlig elbil med låg ljudnivå och bra utrymmen. Men sittpositionen är konstig, förbrukningen inte så låg som vi hade hoppats och ägarna klagar även på att appen som fjärrstyr vissa av bilens funktioner ofta krånglar.

Fördelar

 • Billig att äga.
 • Låg ljudnivå.
 • Ganska låg förbrukning.
 • Nackdelar

 • Dålig förarmiljö med låg kvalitetskänsla.
 • Dålig service hos märkesverkstäderna.

 • Gren för gren


  Ägarnas köpskäl

  Ekonomi Billiga mil utan bensin!

  Miljö Ingen förbränning av fossila bränslen.

  pattern A3 1.0

  Andrew Petrykowski, Begagnatredaktör

  Är du redo?

  Hitta alla Nissan Leaf på Blocket