Så mycket kostar elen till elbilen
Så mycket kostar elen till elbilen

Så mycket kostar elen till elbilen

Laddar du din elbil hemma med laddbox kostar elen omkring två kronor per kilowattimme,så kallad kWh. Om din elbil har ett batteri med 60 kWh laddkapacitet blir det ungefär 120 kronor för en full laddning. På en laddstation är det dyrare. Då kostar det generellt någonstans mellan 3,50 och 6 kronor per kWh.

Elpriser varierar rejält, inte minst i dagens samhälle. Du har säkert hört att elpriserna har gått upp mycket det senaste året på grund av många olika förklaringar, men framför allt handlar det om att gasen blivit dyrare till följd av kriget i Ukraina. Detta påverkar förstås vad det kostar att ladda en elbil. Oavsett alternativ är det fortfarande oftast är billigast att ladda bilen hemma med en laddbox. Vad elen kostar i ett hushåll beror på många olika saker, såsom var i landet du bor, vilket elavtal du har, när på dygnet som du laddar och så vidare. Men i slutet av 2022 låg elpriset per kilowattimme, vilket förkortas kWH, på omkring 2 kronor i genomsnitt i Sverige. Säg då att en elbil i snitt förbrukar mellan 1 och 3 kWh per mil så landar bränslekostnaden på mellan 2 och 6 kronor per mil.

Elpriset på laddstationer och med snabbladdning

I regel är offentlig laddning, det vill säga laddstationer, dyrare än att ladda hemma. Även här kan priserna variera mycket. Men normalt sett kostar det någonstans mellan 3,50 och 6 kronor per kWh att ladda elbilen på en offentlig laddstation. Det finns också snabbladdare och ultrasnabbladdare, vilka laddar bilen avsevärt mycket snabbare än vanliga laddstationer. Men den kortare tiden kommer till ett högre pris. Du kan räkna med ungefär en krona extra per kWh om du väljer att snabbladda bilen på en laddstation.

Räkna ut själv: Priset för full laddning

Ofta pratar man om hur mycket det kostar att “tanka full tank” i en bensin- eller dieselbil. Med elbilar får man nog snarare prata om hur mycket det kostar att “ladda fullt batteri”. Och den uträkningen kan du enkelt göra själv för din elbil. Du tar bara elbilens batteristorlek i kWh och multiplicerar det med priset som du betalar per kWh. Här är ett exempel: Om du laddar bilen hemma med laddbox och betalar 2 kronor per kWh och bilens batteri har en laddkapacitet på 60 kWH kostar det 120 kronor att ladda bilen från 0 till 100 procent.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer