Så mycket kostar en laddstolpe
vad kostar en laddstolpe

Så mycket kostar en laddstolpe

Vill du kunna ladda bilen hemma? Det vanligaste är att sätta upp en laddbox, men om det inte går är en laddstolpe ett bra alternativ. Kostnaden för en laddstolpe ligger på cirka 14 000 till 25 000 kronor. Vi förklarar vad du behöver köpa in.

Det är både smidigare och billigare att kunna ladda sin bil hemma än på laddstationer. Det absolut billigaste och vanligaste alternativet är att installera en laddbox på en vägg och helt skippa laddstolpe. Det kan vara i ditt garage eller i carporten. Men saknas det lämpliga väggar att sätta upp laddboxen på är en laddstolpe ett fyndigt alternativ, även om det medför extra kostnader.
Oavsett om du väljer box eller stolpe behöver du köpa själva laddboxen. Här skiljer sig priserna rejält beroende på vilken modell du väljer, räkna med mellan 5 000 kronor till 12 000 kronor.

Fyra kostnader för laddstolpe

Det finns även gott om alternativ för själva själva stolpen. Men även om dessa priser också varierar är kostnaden för stolpen är betydligt lägre än boxen, räkna med mellan 2 000 till 5 000 kronor. Det finns olika varianter där vissa exempelvis har plats för flera laddare på en och samma stolpe. Det tillkommer också en kostnad för installationen. Även detta varierar men en vanlig variant, där material ingår, är ett grundpriset mellan 6 000 och 9 000 kronor.
Sist men inte minst kan det även tillkomma en kostnad för markarbetet för stolpen, då det kan krävas att ett fundament till laddstolpen grävs ner. Den utgiften slipper du om du istället installerar en laddbox på exempelvis garageväggen. Beroende på förutsättningarna kan även denna prislapp komma att variera.
För att sammanfatta: det finns fyra kostnader för att installera en laddstolpe hemma. Du behöver en laddbox och själva stolpen. Sedan tillkommer kostnader för installation och eventuellt markarbete. Allt som allt brukar kostnaden ligga på mellan 14 000 till 25 000 kronor totalt.Men kom då ihåg att du har rätt till en skattereduktion som ger 50 procent i avdrag av kostnaden för arbete och material. Avdraget söker du hos Skatteverket.

Kan jag installera en laddstolpe i mitt garage?

Om du vill kunna ladda din bil i anslutning till en parkeringsplats är en laddstolpe ett bra alternativ. Men om du hellre vill kunna ladda din bil i garaget är det som sagt mycket enklare och billigare att montera fast en laddbox på väggen.
Visst går det att installera en laddstolpe i garaget, men det vore en onödigt komplicerad och dyr lösning eftersom det tillkommer rejäla extrakostnader för markarbete för att få stolpen på plats.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer