Så mycket kostar en bilförsäkring
kostnad-bilforsakring

Så mycket kostar en bilförsäkring

En bilförsäkring kostar i genomsnitt omkring 4 500 kronor om året. Men det är flera olika saker som påverkar priset, exempelvis hur gammal du är, var du bor, vilken bil du kör och framför allt vilken omfattning av försäkringen du väljer.

Om du äger en bil måste du ha en försäkring. Den billigaste formen av bilförsäkring, som du behöver ha enligt svensk lag, heter trafikförsäkring. Den ersätter personskador och skador på andra fordon men täcker exempelvis inte skador på din egen bil. Om du har en billig bil, som kanske bara är värd några tusenlappar, kan det räcka med en trafikförsäkring om du vill komma billigt undan. Men är din bil värd mer borde du istället överväga halv- eller helförsäkring. Och det är just vilken omfattning du väljer på din bilförsäkring som påverkar priset allra mest.

Halvförsäkring och helförsäkring

Du har alltså tre omfattningar att välja mellan: Trafikförsäkring, halvförsäkring, ibland kallad delkasko, och helförsäkring, som också kallas vagnskada. Dessa omfattningar bygger på varandra – om du väljer en helförsäkring ingår alltså skydd från både trafik- och halvförsäkringen. Helförsäkring är den mest omfattande försäkringen och skyddar mot vagnskador, den brukar rekommenderas till de flesta bilar. Helförsäkringr är den dyraste formen men om du skulle råka ut för vagnskador kan du snabbt tjäna in pengarna.

Att tänka på när du väljer bilförsäkring

När du har valt omfattning på försäkringen är det dags att jämföra olika försäkringsbolag. Titta inte bara på priset, utan kika noga på villkoren. Det finns en mängd olika tilläggsförsäkringar som du också kan välja, till exempel assistansförsäkring som hjälper dig ifall du får motorstopp och behöver transport hem. Hos vissa försäkringsbolag ingår en del tilläggsförsäkringar men hos andra måste du teckna dem separat. Med andra ord är det viktigt att du väljer en försäkring med bäst villkor för dig till ett bra pris. Den allra billigaste försäkringen kanske inte ger dig skyddet du vill ha, och det kan bli dyrare i slutändan ifall olyckan är framme.

Snittpris för en bilförsäkring

Olika jämförelsetjänster kan ge olika svar på hur mycket en bilförsäkring generellt kostar i Sverige. Men i genomsnitt kostar en bilförsäkring cirka 4 500 kronor om året, eller omkring 375 kronor i månaden. Utöver omfattningen påverkar flera andra saker priset. Ju längre du förväntas köra under året, desto mer kommer försäkringen att kosta. Är du under 25 år brukar priset bli högre eftersom statistiken visar att förare under 25 löper större risk för olyckor i trafiken. En billigare bil är billigare att försäkra och vissa bilmärken kostar mer att försäkra eftersom de kostar mer att laga. Var du bor kan också påverka priset eftersom vissa områden har högre brotts- och olycksstatistik.

Tips: Så sänker du kostnaden på bilförsäkringen

Här några tips på hur du kan få en billigare bilförsäkring:
  1. Jämför bilförsäkringar hos olika försäkringsbolag.
  2. Kolla med ditt försäkringsbolag om du kan få en rabatt. Ibland kan du få rabatt på din bilförsäkring om du samlar försäkringar hos samma försäkringsbolag.
  3. Om du kan köra mindre sjunker kostnaden. Ju längre du förväntas köra, desto högre blir priset på bilförsäkringen.
  4. Om du minskar risken för stöld kan vissa försäkringsbolag erbjuda rabatterade priser. Detta kan du göra genom att utrusta din bil med ett larm eller parkera den i ett garage om nätterna.
  5. Du kan själv vara med och styra hur hög självrisk du ska betala om olyckan är framme. Väljer du en högre självrisk får du ett lägre pris på bilförsäkringen. Men det kan innebära ett högt pris om något skulle inträffa.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer