7 tips – Så tar du bra mobilbilder på bilen
fota-bil

7 tips – så tar du bra mobilbilder på bilen

Du behöver inte vara ett proffs för att ta bra bilder till bilannonsen. Oftast räcker det med en vettig mobilkamera och en väldigt liten ansträngning för att få mycket bättre resultat. Här är tipsen du behöver.

Numera behöver du ingen dyr kamerautrustning för att ta bra bilder. Allt du behöver finns i din mobiltelefon, förutsatt att telefonen inte är allt för gammal eller i dåligt skick. Men att bara smälla av bilder på bilen på måfå, för att sen lägga upp dem i en annons, är inte en bra strategi. Med några enkla knep kan du få just din bilannons att dra fler blickar till sig och förhoppningsvis få bilen såld snabbare och till ett bättre pris. Här kommer sju tips:

Tips: Så tar du bra mobilbilder på din bil

  1. Snygga till bilen. Det första du borde göra är att tvätta bilen, både invändigt och utvändigt. Se till att däcken är blanka och ta bort dina personliga föremål innan du fotograferar. En ren och blank bil blir snyggare på bild. Dessutom slipper du städa bilen igen inför försäljningen.
  2. Välj rätt tid på dygnet. Oftast brukar ljussättningen vara som allra bäst tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Alltså när solskenet ger ifrån sig ett lägre ljus och färgerna blir lite varmare. Man kanske tror att starkt solsken mitt på dagen är bäst, men det kan bli hårda skuggor under de förutsättningarna. Om det regnar dagen då du tänkt fotografera? Vänta då gärna tills det slutar eller fota nästa dag. Regniga bilbilder brukar inte vara så attraktiva.
  3. Hitta en bra plats. Undvik gärna stökiga miljöer där det står massor med andra fordon i bakgrunden. Leta hellre upp en lugn och vacker miljö, till exempel en badplats eller park. Om du inte har den möjligheten, försök då att välja en plats med så lite stök som möjligt runt om bilen, som exempelvis en tom parkeringsplats.
  4. Rätt format på bilderna. När du snyggat till bilen samt valt tid och plats är det dags att börja ta bilder. En god tanke att ha med sig är att det nästan alltid är bättre att ta ett steg närmare objektet när du fotograferar. Du vill att bilen ska fylla så mycket av bildytan som möjligt. Ofta kan du beskära bilder direkt i din telefon men det slipper du göra om du tar rätt bild direkt. Men var samtidigt noga med att du inte får “avhuggna” bilder där delar av bilen inte finns med på fotot. Det ser inte snyggt ut.
  5. Böj dig ner. Många fotograferar sina bilar när de står rakt upp och ner. Men den vinkeln gör väldigt sällan bilen rättvisa. Om du bara hukar eller böjer dig ner till bilens höjd när du fotograferar kommer bilen att se mycket snyggare ut och du löper mindre risk att fånga din egen skugga på bild. Ett simpelt men viktigt knep!
  6. Ta många vinklar. Du behöver inte överarbeta eller försöka vara konstnärlig. Men en köpare vill ofta se så mycket av bilen som möjligt och det är inte ovanligt att intressenter ber om fler bilder vid intresse. Så ta bilder fram- och bakifrån från olika vinklar. Glöm heller inte interiören. Du kan sätta dig i baksätet och ta en bild på förarmiljön samt fotografera förarsätet för att visa skicket på bilens klädsel. Det brukar räcka.
  7. Ljug inte. Vi lever i ett samhälle där bildmanipulation i form av filter och olika former av redigering tillhör vardagen. Men att medvetet dölja eventuella skador eller liknande kan stjälpa mer än det hjälper. För förr eller senare kommer skavanker att upptäckas och då kanske köparen tappar allt förtroende för dig. Så ta snygga men ärliga bilder!
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer