Finansiera bilköpet på bästa sätt
finansiera bilköp

Finansiera bilköpet genom lån eller leasing

Det finns många sätt att finansiera ett bilköp. Har du tillräckligt med pengar på kontot kan du köpa bilen kontant, utan lån. Annars finns det specifika billån eller privatlån. Ett annat alternativ som blivit populärt är att leasa, alltså långtidshyra, bilen.

Är du sugen på att köpa bil men vet inte hur du ska finansiera den? Då är du knappast ensam. Det finns många olika sätt att betala för en bil och vilket alternativ som är bäst beror på din situation. Om du till exempel vill köpa en billigare bil och du har tillräckligt med pengar på ditt bankkonto kan du helt enkelt köpa bilen kontant. En fördel med att köpa kontant är att du kan sälja bilen när du vill, vilket gör din ekonomiska situation flexibel. Men tänk noga igenom om din ekonomi klarar ett bilköp eller om det är mer fördelaktigt att finansiera köpet på annat sätt.

Billån med kontantinsats

Det är vanligt att finansiera ett bilköp med ett billån. Ett traditionellt billån kan du ofta teckna direkt via bilhandlaren men det kan också göras via banker och olika låneinstitut. Även om du tar ett lån är det bra att veta att du behöver betala en kontantinsats på 20 procent av bilens kostnad vid köptillfället. Vid ett billån med kontantinsats är räntan förhållandevis låg men du kan inte sälja bilen innan lånet har betalats tillbaka. En annan sak att tänka på är att du i regel måste köpa bilen av en auktoriserad återförsäljare för att få ett billån. Med andra ord blir utbudet mindre för dig.

Privatlån för bilköp

Om du saknar pengarna till en kontantinsats kan privatlån vara ett alternativ. Dock är det dina ekonomiska förutsättningar som avgör vilken ränta du får på lånet. Ett privatlån kan ses som mer flexibelt än ett billån då du själv bestämmer lånets avbetalningstid plus att du kan sälja bilen när du vill och du kan köpa den från en privatperson. Alltså blir utbudet större. Men var noga med att jämföra olika privatlån så att du inte tar ett lån med onödigt hög ränta.

Leasing eller bilpool

Det går också att finansiera en bil utan att faktiskt köpa den. Du har kanske hört talas om att leasing blivit allt vanligare. Leasing innebär att du lånar bilen över en längre tid och betalar en fast avgift varje månad. Du kan läsa mer om fördelarna och nackdelarna om leasing här. Om du tänker använda bilen sällan kan du också överväga att vara med i en bilpool. Det alternativt passar bäst för personer som bor i storstäder och som är flexibla.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer