Det här kännetecknar en mildhybrid, också kallad lätthybrid
vad är en lätthybrid mildhybrid

Det här är en mildhybrid/lätthybrid

En mildhybrid, ibland kallad lätthybrid, har både förbränningsmotor och elmotor. Elmotorn kan inte själv köra bilen men avlastar på olika sätt förbränningsmotorn. Det finns flera fördelar jämfört med bilar som bara går på bensin, diesel eller el, och även fördelar jämfört med hybrider.

Elektrifierade fordon blir allt vanligare på svenska vägar. Allt fler bilmärken tillverkar bilar som på ett eller annat sätt drivs med hjälp av elmotorer. Bilar som både har elmotor och förbränningsmotor kallas hybrid. Det finns det olika varianter av hybrider, varav en kallas mildhybrid. Ibland kallas mildhybrid också för lätthybrid – och den kan faktiskt beskrivas som just en “light”-version av en hybridbil. I en mildhybrid kompletteras förbränningsmotorn med extra kraft från en mindre elmotor. Den kan alltså inte köras enbart på el, som till exempel en plug-in-hybrid kan, utan elen stöttar förbränningsmotorn vid accelerationer och hjälper till när du startar bilen. Den största fördelen med en mildhybrid är att elmotorn bidrar till en minskad bränsleförbrukning. Dessutom driver elmotorn flera av bilens elektriska funktioner som annars hade drivits av generatorn.

Så laddas batteriet i en mildhybrid

Hur laddas då en mildhybrid med el? Jo, det sker i princip automatiskt utan att du tänker på det. Till skillnad från en plug-in-hybrid eller en elbil behöver du själv inte koppla in en laddsladd för att ladda batteriet. Det går faktiskt inte eftersom mildhybrider inte har något ladduttag. Istället laddas mildhybridbatteriet genom att bilens rörelseenergi omvandlas till elektrisk energi. Med andra ord laddas batteriet av den energi som kommer när bilen är i rörelse och när du bromsar.

Fördelar med en mildhybrid

Den största fördelen med en mildhybrid är att bränsleförbrukningen minskar. Det blir alltså både billigare för dig och bättre för miljön eftersom det bidrar till lägre koldioxidutsläpp. Men det finns fler fördelar med en mildhybrid.
  • Du behöver inte oroa dig för att hitta laddstationer, till skillnad mot om du kör en elbil.
  • Energin som lagras i batteriet ger extra kraft under acceleration.
  • En mildhybrid kan rulla på el, vilket ibland kallas “segling”, i upp till 15 km/h.
  • Generellt är en mildhybrid billigare att köpa än en hybrid eller elbil.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer