Då är det dags att byta
Då ska man byta vinterdäck

Då ska du byta vinterdäck

Om det är snö, is eller frost på vägen mellan 1 december och 31 mars ska du köra med vinterdäck. Satsa på att byta i god tid för att slippa böter eller riskera att olyckor inträffar.

Vårt avlånga land gör att det inte finns ett exakt datum då vinterdäcken behöver vara på. Enligt svensk lag är det krav på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag, vilket betyder om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du är.
Många väljer att byta till vinterdäck när den första snön faller, men det kan finnas risker med det. Du kan riskera att bli bötfälld och utsätta dig själv och andra för fara om blixthalkan slår till. Dessutom kan det bli svårt att få en tid hos en verkstad om du inte byter däcken själv, då trycket hos däckverkstäderna blir högre i början av december.
Ett tips är därför att vara ute i god tid. Det kan vara bättre att byta till vinterdäck i samband med att löven faller, snarare än när snön faller.

Olika typer av vinterdäck

Det finns olika typer av vinterdäck. Det kan vara dubbdäck men också dubbfria friktionsdäck. Just dubbdäck är tillåtna i Sverige mellan 1 oktober till den 15 april medan friktionsdäck får köras året om. Dock slits friktionsdäck snabbare och har sämre vägegenskaper än vanliga sommardäck, så att använda dem som så kallade “året-runt-däck” är inte att rekommendera.
Oavsett vilken typ av vinterdäck du har är det alltså läge att byta dem mot sommardäck under våren, oftast någon gång mellan den 30 mars och 15 april. Återigen kan olika förutsättningar spela in när det är den bästa tiden. På vissa ställen i Sverige kan det ju råda vinterväglag långt in i april. Riksförbundet M Sverige skriver på sin hemsida att om inte väderläget motiverar annat är det sommardäck som gäller från 15 april till 1 oktober.

Datumen att hålla koll på

  • 1 december - 31 mars: Lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.
  • 16 april - 30 september: Förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
  • 1 oktober - 15 april: Tillåtet att använda dubbdäck.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer