Trygga båtaffärer
tips köpa begagnad båt

Tips för en trygg båtaffär

Det är mycket att tänka på när du ska köpa båt. Här har vi listat några saker att tänka på för att affären ska bli trygg och smidig.

Kolla upp båt och ägare innan

Innan du köper en begagnad båt, kontrollera alltid
  • att säljaren verkligen äger båten (be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik, identifiera säljaren och notera ID i kvittot)
  • att båten inte är belånad
  • båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.
Uppgifter om efterlysta båtar och motorer får du av Larmtjänsts godssajt stoldtipset.se eller av Sjöpolisen.

Använd köpekontrakt

Det är alltid viktigt att i efterhand kunna styrka vad man var överens om, även för eventuell båtmotor och båttillbehör.

Spana in utbudet

Ha koll på regler

Tänk på att det är skillnad på lagstiftning och villkor när du köper från en båthandlare respektive av en privatperson. Hos Konsumentverket kan du läsa mer om vad som gäller vid köp från båthandlare och även vad som gäller vid privatköp.
Hos Transportstyrelsen finns fler råd om vad som är viktigt att tänka på vid affärer där båten exempelvis importeras från utlandet.

Glöm inte försäkringen

Försäkring är en nödvändighet för ett tryggt båtliv. Det finns ett minimikrav på att båtägare har en ansvarsförsäkring. För små båtar kan det räcka med ett tillägg till din hemförsäkring, men för större båtar behöver du särskilda försäkringar.
I samarbete med Atlantica erbjuder vi 10 dagars kostnadsfri båtförsäkring när du köper båt på Blocket och använder vårt digitala köpekontrakt.
Här kan du läsa mer om Atlanticas båtförsäkring
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer