Sälja båten – våra bästa tips
Sälja båt

Sälja båten – våra bästa tips

När är en bra tid att sälja sin båt och hur gör jag för att få så bra betalt som möjligt? Här listar vi våra bästa tips och trix för en lyckad båtförsäljning.

1. Välj rätt tidpunkt för din båtförsäljning

Båtar säljs lättast under våren, innan säsongen börjar, men hittar man rätt köpare behöver tidpunkten inte spela så mycket roll (sitter någon utan båt mitt under hemestern lär de bli pepp om det dyker upp rätt objekt!) Vårrusta båten tidigt så att den är fin när den visas. Då är det även lättare att hålla den fin till överlämningen.

2. Sätt rätt pris

Priset är avgörande när du ska sälja båt. Om båten är i gott skick och priset är rätt har du högre chans att få den såld. Har du dålig koll på vad du borde sätta för pris? Kolla in liknande båtar på Blocket! Har din båt extra funktioner eller brister bör du ta med det i beräkningen. Se även till att uppmärksamma sådant i annonsbeskrivningen.

3. Städa och gör rent båten noggrant

Första intrycket av båten är viktigt för alla köpare. Här är en enkel cheklista för att göra iordning båten för färsäljning:
  • Friborden är polerade.
  • Sittbrunnen blänker.
  • Skot och andra tampar är torra och rena.
  • Det är rent och snyggt inne i båten.
  • Det är ordentligt vädrat - ingen lukt inne i båten.
  • Kölsvinet är urtorkat.

4. Rensa båten på tillbehör

Även om din båt är välutrustad och du tänkt skicka med alla tillbehör så är det ingen bra idé att låta allt ligga ombord vid visningen. Är båten överfylld med grejer får köparen lätt känslan av att det känns trångt och överlastat i båten. Rada upp alla extraprylar och tillbehör hemma och visa för köparen i stället. Ta gärna en bild på dem och lägg till i annonsen!

5. Ta bra bilder på båten

Fina bilder är viktigt, det är det första som potentiella köpare kommer att möta när de närmar sig din annons. Ta gärna med en bild eller två från semestern för att visa hur härligt det kan vara på båten, men majoriteten av bilderna bör vara avskalade och nytagna. Passa på att fota båten när den är städad och sjösatt. Att ta bikder i solnedgången kan vara fint. Fota både utsidan, insidan och detaljer som kan vara viktiga för köpare.

6. Säker och trygg försäljning av båten

När du och köparen är överens bör ni skriva ett köpeavtal. Ett skriftligt köpekontrakt är en trygghet för er båda. Om det skulle uppstå problem efter köpet har ni köpeavtalet som utgångspunkt för lösningen. Klicka här för att komma till Blockets köpekontrakt.

Redo för försäljning?

När du har dina bilder, listor och annonstext redo är det enkelt att annonsera här på Blocket.

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer