Olika slags motorbåtar
båt solnedgång

Olika slags motorbåtar

Det finns många motorbåtar att välja mellan. En del passar bättre för kortare dagsutflykter och vissa kan du ge dig ut med en längre period. Här skriver vi lite om olika slags motorbåtar.

Motorbåtar

Här kan du läsa om de vanligaste motorbåtarna. Alla motorbåtar drivs av en motor som antingen är en så kallad inombordare eller utombordare. Utombordare sitter utanpå skrovet och är vanliga på mindre motorbåtar. Utombordaren driver båten framåt och går även att styra med. När motorn inte är igång finns det en aktskena som går att använda som rodder. Inombordaren brukar vara monterad på lite större båtar och sitter fast i aktern inuti skrovet. Denna typ av motor gör att tyngdpunkten är lägre på båten och går därför lugnare på stökigare vatten.
Alla varianter du kommer att läsa om har en mängd olika modeller och märken.
Snipa - Snipan är en familjevänlig båt som passar bra att åka på härliga dagsturer med. Båten har en spetsig för med rundad akter och är oftast mellan fyra - åtta meter. Det finns varianter som är helt öppna men vissa har ett litet däck. Snipan härstammar från vikingaskeppen och är traditionellt byggda av trä men idag finns det nyare båtar som är byggda i andra material.
Hardtopbåt - hardtopen kännetecknas av att den har en taktäckt ruff i fören. Ruffen är praktisk då man kan söka skydd för regn och vind eller sova en natt eller två. Utrymmet är dock litet och passar för en-två personer. Taket täcker ungefär hälften av båten. Hardtopen passar bäst för dagsturer och är vanlig som förstagångsbåt. Den är vanligtvis upp till sex meter och utrustad med utombordsmotor.
Daycruiser - Denna variant är öppen med en bog över främre delen. Daycruisern är något större än hardtopen och byggs oftast med inombordsmotor. Daycruisern tar dig snabbt fram och är en bra nöjesbåt som passar bra till dagsutflykter och vattensporter. Större varianter kan ha kojplatser för ett fåtal personer.
Styrpulpet - styrpulpeten fungerar för flera ändamål, både till utflykter, vattensport och fiske. Det är en öppen motorbåt som går snabbt fram och har en styrpulpet placerad i mitten eller på ena sidan. Sällskap får plats men sittmöjligheterna är något mer begränsade i jämförelse med hardtopen och daycruisern. Styrpulpeten är inte så komplicerad och passar bra för nybörjaren.
Walkaroundbåt - walkaroundbåten en variant av styrpulpet men är utrustad med ett utrymme under pulpeten. Utryrmmet kan användas till förvaring eller sovplats.
Kabinbåt - kabinbåten kännetecknas av sin välutrustade ruff och är en bekväm familjebåt. Kabinbåtarna varierar mycket i storlek men de flesta har sovplatser, ju större desto rymligare. Det är en praktisk båt som passar för fiskaren och familjen.
Ribbåt - ribbåten blir allt vanligare privatägd. Tidigare har den använts mycket av militär och sjöräddning eftersom den kan åka i höga hastigheter. Båten är en blandning av en gummibåt och vanlig båt med hårt skrov. Det är en stabil och snabb båt som passar bra till utflykter och är vanligtvis mellan 4-14 meter lång. De mindre ribbåtarna har ofta utombordsmotorer men större kan vara utrustade med inombordare.
Gummibåt - gummibåtar är uppblåsbara och kan antingen ros fram eller vara utrustade med utombordare. Det är viktigt att tänka på hur många som ska vara i den och tänka på vilket material gummibåten har. PVC är ett vanligt material som är ganska slitkänsligt. Hypalon är ovanligare för de enklaste gummibåtarna, men är ett starkare material.

Lär dig mer ingående om motorbåtar

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer