Våra tips för att köpa och sälja begagnade båttillbehör

Våra tips för att köpa och sälja begagnade båttillbehör

Har du gjort dig av med båten och sitter med utrustning kvar? Eller har du köpt på dig fina prylar som ligger oanvända? Båtexperten Joakim Hermansson, redaktör för Praktiskt Båtägande, har ett glasklart råd till alla som har oanvända grejer: sälj och casha in! Och till er som behöver nya saker – gör ett miljövänligt fynd bland det andra fått över. Här kommer tio tips kring köp och sälj av olika begagnade båttillbehör.

10 tips kring att köpa och sälja begagnade båttillbehör


1. Hitta en fräsch begagnad utombordare
Många små utombordare används bara på en eka i sommarstugeviken, på en släpjolle efter en större båt, eller som hjälpmotor på en mindre segelbåt. Med få gångtimmar och mestadels inomhusförvaring är slitaget begränsat och småsnurrorna håller sig fräscha år efter år. De är också relativt okomplicerade, med liten risk för dyra fel. Kolla bara med Larmtjänst före köpet, så fyndmotorn inte är stulen! Dokumenterad servicehistorik är ett plus. Men skippa gamla tvåtaktare med förgasare. De är miljöbovar.

Begagnade båttillbehör: båtkärra, flytväst och sjöställ

2. Skippa båtplatsen och skaffa en båtkärra – eller gör tvärtom
Med båten på en båtkärra hemma behöver du ingen båtplats, och kan ha bättre uppsikt över ögonstenen. En båttrailer är registrerad, får köras i 80 km/h och har belysning samt ofta även broms. Kolla så allt funkar innan du slår till! Och att trailern gått igenom besiktningen. En båtupptagningsvagn får köras i 30 km/h, är enklare, utan broms och oftast utan belysning – men funkar korta sträckor. Kolla så vinschen funkar och att däcken inte har torrsprickor. Har du en kärra över; sälj den och gör nåt roligare för pengarna!
3. Kolla så den begagnade flytvästen är hel
Utan flytväst måste man vara korkad, sägs det. Speciellt barnflytvästar används kort tid och hinner sällan bli så slitna, vilket gör dem prisvärda på andrahandsmarknaden. Men oavsett vilken storlek du köper måste flytvästen vara hel för att fungera! Kolla att spännen, remmar, flytelement och själva tyget ser bra ut. Solens UV-ljus bryter ner mer än man tror. Kolla även utlösningsmekanismens funktion på automatiskt uppblåsbara räddningsvästar, liksom utlösarens sista förbrukningsdatum.

Trött på att läsa?

4. Fynda eller sälj sjöställ med det här i bakhuvudet
Ett bra sjöställ av prestigemärke kan gå loss på femsiffriga belopp när det är nytt, men håller i många år. Hemma i garderoben gör det dock ingen nytta, så sälj det om du har ett över! Och för dig som köper gäller detsamma som med flytvästar: kolla att tyget verkar oskadat, liksom att remmar, dragkedjor, kardborreknäppningar och gummimuddar funkar som de ska. Sedan är det bara att välja färg och storlek i begagnatutbudet.

Begagnade båttillbehör: propellrar, elektronik och tågvirke

5. Hitta gamla propellrar som blivit över
Har olyckan varit framme med en sten i vägen? Nya propellrar kan kosta en bra slant, men ofta finns fina begagnade att få tag på. Många byter till annan stigning och får då sin gamla propeller över – och tycker det är bättre att den kommer till nytta än blir liggande. Med lite tur kan du fynda precis det du behöver.
6. Fynda elektronik med några år på nacken
Att elektronik snabbt tappar värde är bekant. Kan du nöja dig med instrument med ett par år på nacken, finns det många fynd att göra. Kolla bara att de är kompatibla med det du redan har i din båt, exempelvis genom NMEA 2000-standard. Sedan kan du förgylla din båttur med fina instrument som någon annan redan hunnit byta ut.

Inspirerad?

7. Skaffa rätt begagnat tågvirke
Många kappseglare ratar sina högteknologiska linor långt innan de sjunger på sista versen, och då kan vanliga semesterseglare fynda loss. Tänk bara på att använda rätt linor på rätt ställe. Förtöj t ex aldrig med gamla skot eller fall, som är gjorda för att vara så stumma som möjligt, utan använd mer elastiska tampar till det.

Begagnade båttillbehör: segel, ankare och annat smått & gott

8. Shoppa loss bland kappseglarnas gamla garderober
Semesterseglare kan göra kap när kappseglare rensar i sina segelgarderober, speciellt när det gäller exklusivare segel av högteknologiska material som kevlar, mylar, kolfiber och dyneema. Ofta har såna segel mycket kvar att ge en loj sommardag, även om de inte längre levererar högsta fart på racingbanan. Se dock upp med gamla laminatsegel, så att de inte delaminerat.
9. Låt inte ditt gamla ankare samla damm
Fick du ett ankare med fel vikt över när du bytte båt senast? Låt det inte samla damm i garaget, utan sälj det! För dig som köper är det ett gyllene tillfälle att spara en slant, då nya ankare kan dra iväg i pris – speciellt om de är rostfria och av prestigemodell.
10. Övriga båttillbehör att sälja
Block, knapar, skotskenor, travare, vinschar, badstegar, fendrar, jollar och andra båttillbehör som bara ligger och tar plats för dig, kan vara precis det någon annan letat efter. Sälj prylarna så får du inte bara mer plats, utan kan också glädja den som hittar precis det som saknades. Du får ju dessutom en slant över till roligare grejer!

Sådärja! Nu vet du vad som gäller

Läs mer

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer