Lista på populära retroleksaker
mest populära retroleksaker

Fem populära retroleksaker

Vissa leksaker går aldrig ur tiden. Vem minns inte sin röda Bobby Car eller brioleksak med värme? Här listar vi några av de mest populära retroleksakerna.

Ordet retro kommer från franskans rétrospectif och betyder tillbakablickande. En retroleksak är alltså en nyproducerad leksak som skapats med inspiration från en äldre stil, eller rent av en nyproducerad version av en gammal modell.
Här är fem retroleksaker som vi slår vad om att du känner igen.

Trappfjädern Slinky

Ett exempel på att en leksak inte behöver vara avancerad för att vara rolig är trappfjädern Slinky. En enkel stålspiral som outröttligt klättrat ner för barns trappor sedan 1943. Den uppfanns av misstag av en amerikansk ingenjör och tillverkades ursprungligen av svenskt blå-svart stål, vilket senare ersattes av amerikanskt silverfärgat.

Briotaxen

En liten svart trähund, svajande svans och ett snöre i nosen. Har du inte själv dragit runt den så de röda hjulen smattrar på gatan så har du garanterat sett något annat barn göra det. Brios klassiker har varit en trogen vän i leksakslådan sedan 1958.

Bobby Car

Denna lilla röd bil i plast är omåttligt populär bland barn från cirka ett år och uppåt. Den utvecklades 1972 med tanken att hjälpa små barn att lära sig gå. Än idag tillverkas den av det amerikanska företaget Big Company och utöver den röda bilen finns den i en mängd andra färger och specialutgåvor.

Rubiks kub

Kanske världens mest kända pussel är Rubiks kub. Populär över hela världen, bland stora som små och finns i otaliga versioner. Originalkuben tillverkades 1974 av en ungersk arkitekt och var 5,7 centimeter. Kuben var som mest populär under 80-talet och framgången inspirerade till en mängd varianter och liknande pussel.

Labyrintspel

Labyrintspelet är ett klassiskt kul- och sällskapsspel där spelarna ska styra en kula genom en bana utan att ta genvägar, trilla ner i hål eller hamna i en blindgång. Brio började tillverka spelet i Sverige redan 1946 och tillverkar nya än idag.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer