Vårrensa

Rensa hemma och tjäna över 1000 kronor i timmen

17 000 kronor. Det är värdet av alla prylar som bara ligger och samlar damm i varje hushåll, visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo. Enligt undersökningen är det så mycket som var tredje sak i hemmet som inte längre nyttjas.

De sista dagarna på semestern är ett ypperligt tillfälle att förbereda inför terminsstart. Barnen har kanske växt ur skridskorna och vill börja på tennis, upptäckt att gitarr helt är deras grej eller helt enkelt bytt stil. Oavsett kräver en rokad av saker både plats och budget. Att rensa ut och sälja vidare kan även vara skillnaden mellan dröm och verklighet för andra. Barnens gamla skridskor kan bidra till att en annan familj har råd att låta sitt barn testa konståkning. En rensning resulterar alltså i en win-win-situation – sakerna kommer till användning och intäkterna kan bidra till att den egna terminsstarten inte kostar skjortan. Siffror från Blocket och Kantar Sifo visar att det finns mycket pengar att tjäna på saker som bara ligger och samlar damm hemma.

I undersökningen framkommer att sex av tio svenskar planerar att rensa hemma och att hela 30 procent av alla prylar i hemmet inte längre fyller någon funktion. Att rensa bland ägodelarna i hemmet uppskattas ta knappt femton timmar. Det genomsnittliga värdet av alla de saker som inte längre används är hela 17 000 kronor, per hushåll. Att rensa hemma kan därmed ge en timpenning på hela 1133 kronor.


"Nu när många spenderar mycket tid i hemmet är det ett gyllene tillfälle att rensa bland sina ägodelar. Många kommer nog upptäcka att värdet av de oanvända prylarna dessutom är långt över 17 000 kronor när man väl börjat inventera vad som ligger bortglömt i garderober, förråd och garage," säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Män uppskattar att värdet av deras saker som inte längre kommer till användning är högre (19 700 kr) jämfört med kvinnor (13 800 kr). Allra högst uppskattas värdet vara bland samtliga i åldersgruppen 30-49 år - en åldersgrupp i vilken många har hemmavarande barn. De uppskattar värdet av deras oanvända saker är 20 000 kronor.

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer