Sälja husbil - tips och svar på vanliga frågor
Blocket-kopa salja husbil tips-4

Sälja husbil - tips och svar på vanliga frågor

Husbil har alltid varit populärt i Sverige, kanske nu mer än någonsin. Hög efterfrågan innebär goda chanser att göra en bra deal vid försäljning. Men hur går jag tillväga för att sälja min husbil, vad är den värd och när är det bäst att sälja? Vi svarar på några vanliga frågor och ger tips för en lyckad försäljning.

Var kan jag sälja min husbil?

Du som vill sälja din husbil kan välja mellan att sälja privat eller att anlita en bilhandlare för husbilar. Båda alternativen har såklart för- och nackdelar. Anlitar du ett husbilsföretag slipper du lägga tid på att möta köpare och skapa annons med allt vad det innebär. Men det kostar såklart också mer än att sälja på egen hand. Är du beredd att lägga ner lite tid och energi på försäljningen kan det därför vara lönsamt att sköta försäljningen själv.

Vad är min husbil värd?

Värdet på din husbil beror på bland annat på märke, modell, årsmodell, skick, miltal, utrustning och efterfrågan. Ett sätt att bilda dig en uppfattning är att söka i vår sökmotor och använda filter för att se vad likadana och liknande husbilar läggs ut för.

När är det bäst att sälja husbil?

Juli är en extra bra månad att lägga ut sin husbil till försäljning. Då säljs nästan hälften av alla objekt här på Blocket inom en vecka. Men även resten av sommaren säljer husbilarna fort i förhållande till resten av året. Samtidigt ligger färre annonser ute andra årstider, så då kanske inte din husbil har lika stor konkurrens om potentiella köpares uppmärksamhet.

Mest sökta husbilarna

Här är husbilarna och termerna som flest sökt på.
1 Plåtis2 Kabe3 Hobby4 Rimor
5 Adria6 Hymer7 Dethleffs8 Camper
9 Carthago10 Burstner11 Husbuss12 Concorde

Vad ska jag tänka på när jag säljer min husbil på Blocket?

Är du beredd att lägga lite tid på att optimera försäljningen av din husbil har du goda chanser att göra en riktigt bra deal på här på Blocket Här är några tips för en lyckad husbilsförsäljning:

1. Gör tydliga listor

Lista alla typer av förbättringar som du har gjort i jämförelse med bilens originalskick. Var också transparent med eventuella brister. Desto mer information och transparens, desto seriösare intryck gör du som säljare. Tänk dig in i rollen som köpare. Om du hade varit spekulant på din egen husbil, vilka frågor hade du då velat ha svar på?

2. Tvätta och städa husbilen noga

Städa och rengör husbilen både in- och utvändigt. Inför både fotografering och visning kan det även vara en god idé att styla. Husbilsstyling innebär att du plockar undan personliga tillbehör, överflödiga prylar och allt sådant som ger ett rörigt intryck. Genom att styla kan husvagnen ge ett rymligare, mindre rörigt intryck och ger köparen en chans att leva sig in i livet med husbilen.

3. Serva husbilen inför försäljningen

För att skapa trygghet hos köparen kan du gärna serva husbilen innan du lägger ut annonsen. Till exempel kan du besiktiga husbilen och om garantier finns kan du lyfta dessa.

4. Ha all info redo

Se till att ha koll på
  • besiktningsprotokoll
  • manualer
  • eventuell servicebok
  • status på däck
  • eventuell lista på det som trasigt.

5. Ta snygga bilder (och kanske en video?)

En bild säger mer än tusen ord. Husbilen kan vara i toppskick, men visar inte bilderna det kan det avskräcka potentiella köpare. Ta både bilder på hela husbilen och på relevanta detaljer. Det är med bilderna som du har chans att visa på din specifika husbils unika charm.

6. Använd en säker betalmetod

Swish är ett smart alternativ för betalning eftersom du kan se direkt att pengarna kommer fram. Tänk på att det kan finnas gränser för hur mycket pengar man får swisha för en spcifik period och påminn köparen om detta så att det blir smidigt på plats.

7. Ta hjälp av våra tjänster för trygga och säkra affärer

Ju enklare och tryggare du gör affären för köparen desto större chans att de nappar. Här hittar du våra tjänster för betalning, försäkring med mera.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer