Tips när du ska sälja husbil

Tips när du ska sälja husbil

Sverige är Europas näst mest husbilstäta land efter Finland. Vid årsskiftet hade vi hela 105 husbilar per 10 000 invånare i vårt avlånga land. I år har antalet sökningar efter husbil ökat med 60 % på Blocket! Detta trots att husbilar trendade redan ifjol. Med ökad efterfrågan stiger också priserna – det är en bra tid att sälja nu. Här listar vi lite tips och info om du ska sälja husbil.

Bra marknad för att sälja husbil på Blocket

Just nu uppgår medianpriset på en husbil till 565 000 kronor, räknat på både privatsålda och husbilar sålda via handlare. Det är en ökning med 13 % jämfört med 2020. Det är ett bra läge att sälja husbil med andra ord! För att underlätta för dig kommer här våra tips som är bra att tänka på om du ska sälja husbil.

Tio tips till dig som ska sälja husbil 

 • Förbered – ju enklare och tryggare du gör köpprocessen för eventuella köpare, desto större är chansen att de nappar.
 • Lista – gärna eventuella förbättringar som du har gjort i jämförelse med bilens originalskick. Var också transparent med eventuella brister. Desto mer information och transparens – desto bättre intryck gör du som säljare. Tänk dig in i rollen som köpare. Om du hade varit spekulant på din egen husbil, vilka frågor hade du då velat ha svar på?
 • Tvätta och städa husbilen – både ut- och invändigt.
 • Husbilsstyla! Innan både fotografering och visning. Plocka undan personliga tillbehör, överflödiga prylar och allt sådant som ger ett rörigt intryck och skulle kunna hindra köparen att leva sig in i ägarskapet.
 • Serva gärna husbilen – för att skapa trygghet hos köparen. T. ex. kan du besiktiga husbilen innan försäljning, och om garantier finns kan du lyfta dessa. 
 • Ha all info redo – ta reda på besiktningsprotokoll, manualer och eventuell servicebok. Kolla även status på däcken och försäkra dig om att allt på fordonet fungerar som det ska. Notera det som eventuellt är trasigt.
 • Ta snygga bilder och kanske t.o.m. en video – för att gestalta charmen med just din husbilspärla. Fota i dagsljus. Ta bilder på både hela husbilen och relevanta detaljer. Dåliga foton kan skrämma iväg potentiella köpare – även om objektet är i toppskick.
 • Be köparen använda Swish som betalmetod – om möjligt. Med Swish ser du, till skillnad från internetbetalning, att pengarna kommit fram direkt även om köparen och du har olika banker.
 • Prova Blocketbetalning – om köpet är under 300 000 kr kan du be köparen betala med Blocketbetalning, för en ännu tryggare och smidigare affär för er båda.
 • Tajma – under juli månad säljs nästan hälften av alla objekt inom en vecka, så det är en extra bra månad att lägga ut din husbil! Hela sommaren säljs dock husbilar fort i förhållande till resten av året. Samtidigt ligger färre annonser ute andra årstider, så då kanske inte din husbil har lika stor konkurrens om potentiella köpares uppmärksamhet.
 • Mest sökta husbilar/termer på Blocket på sistone:


  1 Plåtis2 Kabe3 Hobby4 Rimor
  5 Adria6 Hymer7 Dethleffs8 Camper
  9 Carthago10 Burstner11 Husbuss12 Concorde

  Läs mer

  Schibsted logo
  Blocket är en del av Schibsted.
  Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer