Tips när du ska köpa husbil

Tips om du ska köpa husbil

Husbil är hetare än någonsin! Så är det också den perfekta semesterlösningen: Trygg boendesituation – var man än befinner sig ✅ Uppleva natur på nära håll ✅ Anpassa semesterdestination efter vädret ✅. Här listar vi tips och info om du ska köpa husbil – och vad som är bra att tänka på när du väl ger dig ut på resa! Längst ned ser du även vilka husbilar som det söks mest efter på Blocket.

Flexibelt att köpa och sälja husbil

Vi börjar med hur marknaden ser ut. Priserna stiger när efterfrågan ökar – och det är hög efterfrågan just nu – men köper man begagnat riskerar man inte att förlora så mycket pengar. Samtidigt finns ett stort utbud på begagnatmarknaden, och det är enkelt för både rutinerade husbilsägare och nybörjare att byta husbil efter behov. Kommer du på att husbil inte är din grej trots allt efter att du provat på är det inga problem att bli av med ditt fynd. Priserna varierar också mycket – är du ute efter en enklare van eller surfbuss går det så klart att komma betydligt billigare undan!

Utgå från ditt behov här och nu

Vårt toppråd till den som ska köpa husbil är att utgå från behovet här och nu och att köpa just begagnatTesta på! Om det inte visar sig vara din grej har du inte tappat så mycket pengar. Och när du har insett vad det är du vill ha kan du byta upp eller ned i storlek. Nedan kommer våra tips till dig som börjar bli riktigt peppad på att köpa husbil.

9 tips när du ska köpa husbil

 • Storlek – hur många bältade platser och sovplatser behöver du? Och hur mycket förvaringsutrymme? En kortare husbil är enklare att parkera – är den under sex meter går den som personbil på broar och färjor. Men en längre bil kan innebära mer komfort. 
 • Vikt – lastvikten (differensen mellan bilens totalvikt och tjänstevikt) ska inte vara för låg – eftersom det kan göra det svårt att få med allt man kan behöva på resan. 
 • Modell – utgå från behovet här och nu och fundera på vilken typ av modell som passar. Helintegrerad, halvintegrerad eller alkovbil? 
 • Säsong – sommaren nalkas och kanske är det nu du kommer nyttja din husbil som mest. Men skulle du vilja åka på äventyr under höst och vinter bör du se över uppvärmningsmöjligheter. Tips: installera en dieselvärmare kopplad till bilens tank.


 • Tips när du ska köpa husbil (fortsättning)

 • Skick – se till att servicebok finns och att koppling, handbroms, styrning, bromsar och växellåda fungerar. Vatten- och avloppstankar ska vara täta, och gasolanläggningen säker. Provkör och testa kylskåp och lampor. Be också om att få se en nyligen gjord täthetskontroll, fukt kan ibland vara ett problem.  
 • Läs på – googla modellerna du är ute efter kring problem de kan tänkas ha (särskilt om du letar bland äldre bilar) och vad du ska fråga extra kring för just den modellen. Det finns ofta mycket bra info att hitta i forum online.
 • Fixa ett köpeavtal – be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID. Du kan även använda Blocketbetalning och välja mellan att betala direkt, med faktura eller på delbetalning – för köp upp till 300 000 kr!
 • Fråga - om allt du behöver veta. En säljare som tagit hand om sin husbil har koll! Men tänk samtidigt på att inte fråga för mycket om du inte verkligen är intresserad, så att du inte slösar någons tid i onödan.
 • Fynda - ibland kan man hitta guldkorn! Kanske är fotografierna av husbilen, samt beskrivningen av den dålig? Kanske är priset lågt? Om säljaren slarvat lite när hen lagt ut annonsen, och inte har så bra koll på sin husbils värde 2021, ökar möjligheten att fynda.
 • Blev du sugen?

  Tänk på det här när du ska ut och resa

  När det väl är dags att ge sig ut på vägsemestern kan det vara bra att tänka på vissa säkerhetsaspekter. Här är SSF Stöldskyddsföreningens tips för att minska risken att utsättas för stöld av och ur husbilen i sommar: 
 • Lägg inte värdesaker synligt, varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
 • Komplettera med ett extra lås där det går.
 • Förse husbilen med spårsändare.
 • Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker som plånbok, pass, biljetter, kameror etc (har du inget värdeskåp rekar vi att lista ut ett bra gömställe i husbilen som inte är uppenbart).
 • Kontrollera att du är rätt försäkrad.

  Sist men inte minst, njut av resan och oroa dig inte så mycket! Ovanstående tips minskar besväret om det osannolika skulle hända.
 • Mest sökta husbilar/termer på Blocket på sistone:


  1 Plåtis2 Kabe3 Hobby4 Rimor
  5 Adria6 Hymer7 Dethleffs8 Camper
  9 Carthago10 Burstner11 Husbuss12 Concorde

  Läs mer

  Schibsted logo
  Blocket är en del av Schibsted.
  Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer