Tips när du ska köpa husbil
Blocket-kopa salja husbil tips

Köpa husbil - tips och svar på vanliga frågor

Vad ska man tänka på när man köper en begagnad husbil, finns det några varningstecken att hålla utkik efter och vad är prisvärt? Här svarar vi på vanliga frågor om att köpa husbil och ger några tips för hur du ska närma dig husbilsdrömmen.

Vad ska man tänka på när man köper husbil?

Det kan verka som en djungel att välja och köpa en husbil. Ny eller begagnad är en aspekt. Från privatsäljare eller bilhandlare en annan. Men först kan det vara en bra idé att reda ut vilken typ av husbil du vill ha. Här är några av våra bästa tips på saker att fundera kring:

1. Välja storlek på husbil

Hur många bältade platser och sovplatser behöver du? Och hur mycket förvaringsutrymme? En kortare husbil är enklare att parkera – är den under sex meter går den som personbil på broar och färjor. Men en längre bil kan innebära mer komfort.

2. Husbilens vikt spelar roll

Lastvikten, differensen mellan bilens totalvikt och tjänstevikt, ska inte vara för låg. Det är ju den skillnaden som avgör hur mycket du kan packa med. Är differensen för låg kanske du inte får med allt man kan behöva på resan.

3. Helintegrerad, halvintegrerad eller alkovbil?

Utgå från behovet här och nu och fundera på vilken typ av modell som passar.
  • Helintegrerad - där bodel och bildel är byggda i ett stycke.
  • Halvintegrerad - har en liten överbyggnad på hytten.
  • Alkovbil - har en säng ovanför bihyllen.

4. Sommarsemester eller åretrunt-bil

det är kanske när sommaren nalkas som du kommer nyttja din husbil som mest. Men skulle du vilja åka på äventyr under höst och vinter bör du se över uppvärmningsmöjligheter. Tips: installera en dieselvärmare kopplad till bilens tank.

Osäker på vad du söker?


Börja med att bekanta dig med utbudet. Vi har gjort det lättare för dig att scrolla loss bland husbilarna och filtrera utefter din budget.


Till utvalda annonser

Blocket Felicia vanlife husbil-min

Vad kostar en begagnad husbil?

Priserna stiger när efterfrågan ökar. Det innebär att vissa tider på året, till exempel under sommaren när många vill köpa, kan priserna gå upp på begagnade husbilar. Andra aspekter som bestämmer priset är såklart märke, modell, årsmodell, skick, miltal och så vidare. Ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning kan vara att lägga bevakningar på de modeller som du kan tänka dig och börja jämför annonser.

Mest sökta husbilarna

Här är husbilarna och termerna som flest sökt på.
1 Plåtis2 Kabe3 Hobby4 Rimor
5 Adria6 Hymer7 Dethleffs8 Camper
9 Carthago10 Burstner11 Husbuss12 Concorde

Vilken husbil ska man undvika?

Se till att utgå från ditt behov så att du inte köper något som i slutändan inte passar dig och dina semesterplaner. Här följer några tips och en enkel checklista på saker att kolla upp.
  • Läs på – googla modellerna du är ute efter kring problem de kan tänkas ha (särskilt om du letar bland äldre bilar) och vad du ska fråga extra kring för just den modellen. Det finns ofta mycket bra info att hitta i forum online.
  • Fixa ett köpeavtal – Du kan använda Blockets digitala köpekontrakt, då verifierar sig båda parter med mobilt BankID.
  • Fråga - om allt du behöver veta. En säljare som tagit hand om sin husbil har koll.

Blev du sugen?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer