Hemester i naturen ı Friluftsutrustning ı Vandringsleder
smultronstallen img 1200x800

Ut på tur – aldrig sur

Här listar vi vad du behöver för friluftsutrustning – i form av skor, kläder, ryggsäckar, campingkök samt tält – om du ska ut på tur i Sverige 2021. Längst ner kommer också lite tips på vandringsleder!

Vad behövs i form av friluftsutrustning?

1 - Skor kan vara den enskilt viktigaste saken inför en vandring. För lättare dagsturer på leder räcker det med en lågsko, ska du vandra i mer terräng kan en med högre skaft vara bättre (här hittar du våra vandringskängor). Det här är definitivt något du bör "gå in" innan det är dags, för vem vill ha skavsår liksom?
2 – "Det finns inga dåliga väder – bara dåliga kläder" måste väl ändå vara ett av våra störigaste och hurtigaste ordspråk? Kanske för att det är sant. Det är viktigt att du klär dig för att klara olika väder för att slippa frysa, svettas för mycket (vätskan som skapas gör att du börjar frysa snabbt om temperaturen faller, eller om du börjar gå utför istället för uppför) eller vara obekväm. Hitta funktionella friluftskläder som andas och som kan "byggas om" om det blir för varmt. Lager på lager är annan klyscha som är sann!

Vårt utbud av vandringsskor och friluftskläder

Mer friluftsutrustning du behöver: ryggsäck, campingkök och kanske tält

3 - Hur ska du ta med dig allt? Är du på gång att ta en längre tur med övernattning? Ja då är det dags att köpa en bra vandringsryggsäck att ha all din friluftsutrustning i. Men det är stor skillnad på en ryggsäck och en ryggsäck! Dels finns det ryggsäckar anpassade för den manliga respektive den kvinnliga kroppen. Dels kan antal liter, olika fack och plats för tält, sovsäck och liggunderlag skilja sig åt. Det är viktigt att ryggsäcken sitter bra för att du ska orka – och inte dra på dig störiga smärtor i rygg och nacke som drar uppmärksamhet från naturupplevelsen..
4 – Man kan ju bli lite hungrig också. Är du ute på en vandring som varar några dagar kan det vara lämpligt att ta med ett campingkök och frystorkad mat. Här hittar du campingkök på Blocket.
5 – Köp ett vädertåligt tält som klarar regn och temperaturomslag, så slipper du oroa dig för om det finns plats i fjällstugorna – nu när det är så populärt att gå ut i skog och mark. Tänk på att slå upp tältet hemma i förväg, så att du vet hur det fungerar när det väl gäller. Här hittar du bra tält på Blocket!
6 – Se till att få med de mindre, men ack så nödvändiga grejerna inom friluftsutrustning! Här snackar vi vattenflaskor, första-hjälpen kit, näsdukar, snacks och solkräm.

Spana in allt inom friluftsliv

Nu vet du kring friluftsutrustning! Dags att planera din vandring

Vi avslutar med länktips till vandringsleder i Sverige. Svenska turisföreningen (STF) har en diger lista med massor av information, så spana in deras tips på vandringsleder. Välj utifrån din egen och dina medvandrares vana och förmåga. En mil om dagen med packning på ryggen brukar vara tillräckligt för nybörjaren. Boka sovplats längs din led i förväg om du inte kör på tält!
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer