Tips till dig som vill bo i husbil

Felicias tips till dig som vill prova bo i husbil

Felicia från Skåne körde husbil från Skåne till Frankrike 2020 och tillbaka 2021 med en Hymer från Blocket. Här delar hon med sig av sina bästa tips för dig som vill prova på att bo i husbil. Det handlar om allt från att provbo i bilen innan du far iväg på en längre resa, till energiförsörjning, till om det passar dig att bygga om en transportbil själv eller att skaffa en någorlunda färdig husbil.

Köpa färdig husbil eller bygga om transportbil

För den som bygger om en transportbil till husbil behöver inte äventyret kosta skjortan – men det finns andra aspekter att tänka på. ”Min första tanke var att köpa en van och bygga om den själv. Men eftersom målet var att tillbringa en vinter i bilen, och jag inte är den mest händiga tjejen, så bestämde jag mig för att en någorlunda välisolerad och färdig husbil passade mitt ändamål”, berättar Felicia, som är nöjd med sitt beslut efter vintern i Alperna.


Bestäm dig för till vilken grad du vill sätta egen prägel på husbilen du köper – och hur mycket du vill att den redan ska vara någorlunda färdig. Tänk även på storleken, det påverkar både hur lättkörd bilen och vilket pris du får betala på broar och färjor!

Solceller, bilbatteri eller offgrid

Att bo i husbil en längre tid har sina utmaningar och man får kämpa lite extra för saker som man annars enkelt tar för givet. Vattendunkar ska fyllas, och Felicia får sin ström från solceller. Därmed måste hon hålla koll på solprognosen – och hushålla med elen därefter. Har du inte solceller är ett extra bilbatteri ett klassiskt alternativ som kan ge dig ström i din husbil. Utan det är du mer begränsad och får förlita dig på mer traditionella campingplatser med eluttag (om du inte vill leva helt off-grid).

Campingalternativ för husbil på Europas vägar

För den som vill campa i Europa finns flera alternativ. I klätterområden som Siurana i Spanien är det okej för klättrare att parkera bilen längst vägen. Och i Frankrike finns många kommunala campingplatser där en övernattning inklusive husbilsparkering, dusch och el, kostar runt hundralappen.

Felicias tips till dig som vill bo i bil en längre period:

 • Provbo i bilen innan du åker! På så vis kan du se vad som funkar och om det är något som saknas.
 • Installera en dieselvärmare! Felicia gjorde en road trip i norra Sverige och Norge som uppvärmning inför säsongen. Vattnet började läcka och hon fick bada och diska i sjöar. Någonstans mellan Riksgränsen och Tromsø började sjöarna frysa, och hon var nästan svimfärdig efter utebaden. Det var också en upplevelse! Men efter resan installerade Felicia dieselvärmare kopplad till bilens tank. Den drar väldigt lite och utan den hade det blivit en kall vinter.
 • Tänk på vilken sorts resor du vill göra och prata med andra som har gjort liknande.
 • Ladda ned appen park4night – där kan man hitta allt från små grusplättar till campingplatser runt om i världen.
 • Gå med i lokala Facebook-grupper där du har tänkt vara eller åka runt. Här finns ofta bra tips på sevärdheter och upplevelser, och du kan hitta likasinnade att umgås med.
 • Leta upp husbilen för dig

  Schibsted logo
  Blocket är en del av Schibsted.
  Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer