Grillsäsong i grönt i sommar ı Blocket
Blocket Grillguide

Grillsäsong i grönt – här är din grillguide

Sverige har fått grillfeber under pandemin. Under maj månad har sökningar efter grill hos oss gått upp med 67 %! Växer gör också trenden att grilla – och äta – grönt. Här är vår guide till grillar (gas eller kol) och olika varumärken. Martin Nordin, kock och författare till grillbibeln “Eld, Rök, Grönt”, ger dessutom lite tips för att grilla grönt, växtbaserat och hållbart.

Gasolgrill enklast för nybörjare och i topp bland våra sökningar

Så blev det äntligen dags att ställa ut grillen. Men som nybörjare kan det vara svårt att ge sig in på grillmarknaden. Utbudet är enormt och förutom att du behöver välja mellan bland annat gasol, kol och el, finns det därefter nästintill oändligt med varumärken, modeller och alternativ. Vad ska man välja?
För den som inte är ute efter att experimentera med tillagningstekniker, utan vill ha något pålitligt och enkelt att tända och få igång, kan gasolgrill vara det bekvämare valet. Det är också den som ligger i topp bland våra sökningar. Medianpriset för en grill var 1 400 kronor i maj, upp 17 % jämfört med ifjol. Även snittpriset har ökat med 16 %, och landar i maj på 2 867 kronor

Högsäsong för grillar

Mest sålda grilltyperna på Blocket maj 2021: 

Olika grillar för olika ändamål

Matkreatören Martin Nordin, som skrivit boken “Eld Rök Grönt” och som i höst är aktuell med uppföljaren ”Laga svamp” för Bonnier Fakta, använder både gas och kolgrill beroende på tillfälle och ändamål med grillningen. Gas är bra när du behöver grilla mycket till många gäster och vill hålla en jämn temperatur. Det är perfekt för en slags rullande band-matlagning, säger Martin. 

Topplista för sökord i vår grillkategori 2021:

Kol ger experimentlust och känns på riktigt

Men Martin föredrar ändå att grilla över kol eftersom det ger fler möjligheter att experimentera. Dels kan du experimentera med typ av kol, att kasta i vedspån som ger en härlig rök och ton till grönsakerna, eller också baka grönsaker eller rotfrukter direkt på glöden. Men så är det väl också att det känns mer på riktigt med kol eller ved som brinner, säger Martin.

Mest sålda varumärkena inom grill 2021: 

  1. Weber; 2. Broil King ; 3. Landmann

![Blocket Grillguide3](//images.ctfassets.net/bi9pvs2ayg6b/1gy6wQ95XgNQUNlt9d9MXy/83ff7c5314ae359ffbadb0a82f8de31f/Blocket_Grillguide3.jpg)

Bonus: Så lyckas du med grönt på grillen

För den som vill äta mer miljö- och djurvänligt och laga mer grönsaker under sommarens många grillmiddagar, delar Martin med sig av fyra tips.
1: Kör kolgrill med lock och termometer för indirekt grillning. Lägg kol i halva grillen. Grilla först över direkt hetta, flytta sen det du grillar till där det inte är kol. Stäng locket och ha koll på temperaturen, nu fungerar grillen som en ugn men har samtidigt med allt som kolen/veden tillför till smak.
2: Få god röksmak på det du grillar. Köp hem träspån av varierande träslag och testa dig fram. Jag tycker fruktträd som äpple och körsbär ger en godare och mildare smak till de grönsaker jag grillar. Grilla indirekt som i tips 1, släng en näve i kolen och stäng locket.
3: Tänd grillen rätt. Använd aldrig tändvätska, tänd med tändrör, grillgaffel eller med en looftlighter – min personliga favorit.
4: Tänk på innertemperaturen i det du grillar för att få ett bättre och säkrare resultat. En tumregel är att ju högre densitet din grönsak har, desto högre innertemperatur bör den ha när den är klar. En potatis får gärna gå upp över 95 grader, medan en zucchini eller sparris är som bäst vid 75 . Det varierar dock beroende på hur grönsaken ska användas: en purjolök kan vara perfekt med en innertemperatur på cirka 80 grader om den ska ha lite tuggmotstånd som tillbehör i en sallad, men vill man äta den genom att gröpa ur innehållet med sked så får den gärna vara över 95 grader.

Blev du peppad?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer