Oskars dinosaurier
lp-header dino

Skräcködlor söker nytt hem

Oskars dinosaurier

Vår första början på något stort får Oskar från Götene och hans räddade dinosaurier. Detta gäng gigantiska skräcködlor har gjort Sverigeturné, hängt med Filip & Fredrik i TV och på senare tid levt the good life i en villaträdgård i västgötska Götene. Nu söker de ett nytt kärleksfullt hem!
Uppdatering: Efter en hel del intressenter har nu Oskars dinosaurier sålts efter bara tre dagar. Läs om dinosauriernas nya hem, uppståndelsen de väckte och hästarna de skrämde här.
Oskar stötte på dinosaurierna för några år sedan när han slösurfade och kom över en artikel om en övergiven dinosauriepark i Åstorp i Skåne. Oskar spårade upp ägaren och fick veta att dinosaurierna var hans – om han bara hämtade dem. Eftersom de väger hundratals kilo tog Oskar och sambo med sig både lastbil och starka vänner. Efter massa lastande fick de nya husdjuren, varav vissa synts till i Filip & Fredriks ”100 höjdare”, följa med till sitt nya hem.
Dinosauriernas historia i Sverige (de säger inget när vi frågar om var de höll hus mellan för 230 miljoner år sedan och nutid) började på 70-talet i en dinosauriepark på Ekerö utanför Stockholm. Så att de har lite krigsskador är inte så konstigt. “T-rexen saknar en tå exempelvis, men huvudet har jag lagat – liksom svansen på en annan”, säger Oskar när vi besöker honom. Under åren i familjens trädgård har de agerat både populära lekkamrater och partyinslag, men nu har barnen växt ifrån dem. Tydligen var de aldrig någon hit hos sambon, “men när barnen var små kunde jag komma undan med det. Nu när till och med barnen frågar när vi ska sälja dinosaurierna, ja då kanske tiden är kommen trots allt?” säger Oskar, lite melankoliskt.
Oskar ser helst att köparen tar alla skräcködlor, så gänget inte splittras. Pengarna ska gå till att bygga en skejtramp eller en parkourbana till barnen. Början på något nytt stort alltså! Att Oskar blivit fäst vid sina dinosaurievänner är solklart, eftersom "den nya ägaren gärna får bo antingen väldigt nära eller väldigt långt bort från Götene". Varför? “Så nära att jag kan hälsa på dem ibland, eller så långt bort att det blir lättare att gå vidare”, säger Oskar.

Hjälp Oskars dinosaurier hitta ett nytt hem!

Dinosauriernas liv i Sverige (1970 - 2021)

- Dinosaurierna i Götene dök först upp på Ekerö i Stockholm, tidigt 70-tal. De tillhör därmed Kvartärperioden (nutid och 2,6 miljoner år tillbaka i tiden).
- Sent 70-tal migrerade dinosaurieflocken till Konga utanför Tingsryd och blev en del av dinosaurielandet “Skräcködlornas Dal”.
- Under 80-talet flyttade de till ett skogsparti längs E4:an utanför Mölletofta.
- Efter“Jurassic Park” fick dinosaurierna en ny hemvist i Åstorp och “Dinoland”. Där besöktes dinosaurierna flitigt av skolklasser på 90-talet, men riskerade senare att gå en framtid på soptippen till mötes.
- 2016 räddas dinosaurierna i Åstorp från utrotning av Oskar. De restaureras, får ny färg och kroppsdelar tillbaka. I Götene, Västra Götaland, lever de nu i väntan på nästa kapitel i sin långa historia.
- 2021: Dinosauriernas nya liv på sörmländska sagostigen – bland hästar, får, prinsar och prinsessor.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer