Handla begagnat
Handla begagnat

Handla begagnat

Att handla begagnat på Blocket är att handla klimatvänligt och miljönyttigt. När du säljer eller köper dina bra saker på Blocket, skapar du inte bara nya möjligheter för dig själv och andra. Du gör också ett hållbart val för framtiden.

Länge leve bra saker

Tack vare svenska folkets begagnathandel kan cirka 746 000 ton växthusgasutsläpp undvikas årligen. Det kan liknas vid om Stockholms vägtrafik stod still i tio månader. Begagnathandeln skonar vår miljö genom att nya varor inte behöver produceras och färre saker slängs. Därmed hushåller vi med jordens resurser och minimerar skadliga utsläpp. Välj begagnat framför nytt!

Några av alla miljöfördelar med begagnat på Blocket

1. Mindre växthusgaser

Genom att vi förlänger livet på saker som redan producerats kan vi minska nyproduktion, användandet av förpackningar, transporter och avfall. Alla dessa delar står för utsläpp av växthusgaser. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har vi räknat ut att tack vare svenska folkets årliga Blockethandel kan totalt cirka 746 000 ton växthusgasutsläpp undvikas. Detta motsvarar ungefär att hela Sveriges vägtrafik stod stilla i en månad.

2. Mindre plasttillverkning

Vissa saker vi köper innehåller plast såsom leksaker, heminredning och elektronik. Om vi väljer begagnat innebär det att ny plast inte behöver produceras - varken till varan eller dess förpackning. Tack vare svenska folkets begagnathandel på Blocket kan produktionen av cirka 5,8 miljarder platpåsar undvikas årligen. Mängden visar hur viktig begagnathandeln är för en hållbar framtid där vi hushåller med jordens begränsade resurser.

3. Hushållande av stål

För att producera stål används idag främst järnmalm men också återvunnen skrot. Det är ett av samhällets mest återvunna material - och tur är det. Med en växande befolkning blir behovet av stål allt större. Men framställandet innebär stora mängder utsläpp av växthusgaser. Enligt de senaste siffrorna sparar Blocketanvändarna årligen på stål i linje med 3 300 km järnvägsräls! Med det kommer man inte bara från Sveriges nordligaste till sydligaste spets, utan även runt hela landet i kringelikrokar.

4. Återbrukad aluminium

Många produkter i svenska hem görs av alumunium, exempelvis kastruller, beslag, skidstavar och utemöbler. Olika fordon innehåller också denna metall - i plåt, motorer och fälgar. Aluminium är ett grundämne som finns i jordskorpan och processen att utvinna den är oerhört energikrävande. Svenska folkets årliga begagnathandel på Blocket innebär att 1,7 miljarder (japp, miljarder – inte miljoner) tomburkar inte behöver tillverkas.

Mer om hållbarhet

Passa på att sälja!

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer