Handla begagnat

Handla begagnat

Att handla begagnat på Blocket är att handla klimatvänligt och miljönyttigt. När du säljer eller köper dina bra saker på Blocket, skapar du inte bara nya möjligheter för dig själv och andra. Du gör också ett hållbart val för framtiden.

Länge leve bra saker

Tack vare svenska folkets begagnathandel kan cirka 0,8 miljoner ton växthusgasutsläpp undvikas årligen. Det kan liknas vid om Stockholms vägtrafik stod still i ett helt år. Begagnathandeln skonar vår miljö genom att nya varor inte behöver produceras och färre saker slängs. Därmed hushåller vi med jordens resurser och minimerar skadliga utsläpp. Välj begagnat framför nytt!

Några av alla miljöfördelar med begagnat på Blocket

1. Mindre växthusgaser

Genom att vi förlänger livet på saker som redan producerats kan vi minska nyproduktion, användandet av förpackningar, transporter och avfall. Alla dessa delar står för utsläpp av växthusgaser. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har vi räknat ut att tack vare svenska folkets Blockethandel kan totalt 0,8 miljoner ton växthusgasutsläpp undvikas. Detta motsvarar som om Sveriges vägtrafik stod stilla i över en månad.


2. Mindre plasttillverkning

Vissa saker vi köper innehåller plast såsom leksaker, heminredning och elektronik. Om vi väljer begagnat innebär det att ny plast inte behöver produceras - varken till varan eller dess förpackning. Tack vare svenska folkets begagnathandel på Blocket under 2017 kunde produktionen av cirka 22 000 ton plast undvikas. Mängden, som motsvarar den samlade vikten av två Kaknästorn, visar hur viktig begagnathandeln är för en hållbar framtid där vi hushåller med jordens begränsade resurser.


3. Hushållande av stål

För att producera stål används idag främst järnmalm men också återvunnen skrot. Det är ett av samhällets mest återvunna material - och tur är det. Med en växande befolkning blir behovet av stål allt större. Men framställandet innebär stora mängder utsläpp av växthusgaser. Tack vare svenska folkets begagnathandel på Blocket under 2017 kunde nytillverkningen av 122 000 ton stål undvikas. Det motsvarar mängden stål som behövs för att lägga tågräls mellan Sveriges nordligaste och sydligaste spets.


4. Återbrukad aluminium

Många produkter i svenska hem görs av alumunium, exempelvis kastruller, beslag, skidstavar och utemöbler. Olika fordon innehåller också denna metall - i plåt, motorer och fälgar. Aluminium är ett grundämne som finns i jordskorpan och processen att utvinna den är oerhört energikrävande. Svenska folkets begagnathandel på Blocket under 2017 innebar att produktionen av cirka 13 000 ton aluminium kunde undvikas. Det motsvarar samma mängd som 80% av de pantburkar som årligen återvinns i Sverige.


Mer om hållbarhet

  • Ta gärna en titt på våra filmer om hållbarhet på YouTube
  • Läs om Blockets samhällsansvar
  • Passa på att sälja!

    Schibsted logo
    Blocket är en del av Schibsted.
    Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer