Personlig uteplats

Personlig uteplats med Frida

Hur ska man tänka kring sing balkong, terass eller trädgård? Läs tipsen från bloggaren Frida Fahrman!

Varje vår är det många som vill förnya och inviga balkongen, uterummet och verandan för att välkomna våren. Lifestylebloggaren och husägaren Frida Fahrmans delar sina bästa inredningstips om allt ifrån praktiska knep till hållbara val och kvalitetsfynden på Blocket.

Vad är bra att tänka på när man gör i ordning sin uteplats och trädgård?

"Var och hur man ska börja brukar ofta vara det svåra. Jag tycker inte att man ska handla på impuls – planera istället. Känn in platsen du ska ordna under en tid. Tänk till och gör inget förhastat, det blir bättre i längden! Hur rör sig solen? Var går man in och ut? Att tänka på hur just NI kommer använda er trädgård och uteplats och vad ni har för behov. Har du barn som leker, vill du ha en grillplats, ett utekök, planteringar eller något helt annat. Vilka förutsättningar finns där idag, vilka träd och buskar till exempel och vad kan ni göra med dem. Jag gillar att tänka långsiktigt i allt och ha en plan för att slippa göra om. Det är mer hållbart i längden, både för plånbok och miljön."

Hur kommer du inreda din uteplats i år?

"Jag har precis flyttat in i ett nytt hus och vi måste nog bo in oss lite och få känna på trädgården lite innan jag tar tag i den. Men jag har en plan, tankar, idéer och så klart drömmar! Jag tycker om att skapa som rum i en trädgård, där var plats har sin grej. Utanför köket kommer det bli en matplats. Här skulle jag vilja få upp en stor rak markis, som dels skyddar mot sol men som också ger en mysig känsla och skapar "ett rum". Här ska vi ha ett matbord och gärna ett utekök i anslutning. En annan del av trädgården vill jag göra som ett soldäck, en plats för lugn och ro. Med solstolar och ett härligt parasoll. Lite mer avlägset, utan insyn, men med full uppsikt över trädgården. Den stora gräsmattan får än så länge vara kvar, den ska vara full av lek! "

Spanar du efter något speciellt på Blocket just nu?

"Rottingtrenden har verkligen fått sig ett uppsving, så rottingmöbler bevakar jag definitivt! Jag hoppas kunna hitta både en soffa och loungestolar. Och då menar jag inte konstrotting, det har jag tröttnat lite på. Även om det är praktiskt. Utan hellre rotting från 50-talet. Handgjort och ljust trä som ger känslan av utlandet. Sen gillar jag att spana efter klassiker även när det kommer till utemöbler. Ett bord och stolar från Grythyttans klassiska serie skulle sitta fint hos oss, de blir bara vackrare med åren! De håller dessutom i många år och har ett bra andrahandsvärde."

Hur tar man hand om sina utemöbler på bästa sätt?

"Det bästa är att vara varsam med möblerna, hela året om. Under sommarsäsongen när de står ute, ta hand om dem även då. Fäll upp stolarna mot bordet eller in mot en vägg eller under tak. Ta in dynor och låt inget stå ute för länge. Reser du bort ett par veckor, lägg över en presenning och ta in markis och fäll ner parasoll om kvällarna när det kan bli fuktigt. När säsongen är slut, ställ in dina utemöbler i ett förråd om det går. Torka av och täck över. När du packar upp möblerna sen till våren igen, pyssla om dem lite extra. Samma sak här: torka av, olja in om det behövs och tvätta det som behövs, så blir allt som nytt! Och ju bättre man tar hand om sina grejer, desto bättre håller de givetvis. Bra att tänka på även om man ska sälja dem vidare, så att de är i bra skick."

Gillar du någon speciell stil?

"Jag gillar när stilen är genomtänkt och möblerna passar till den miljö där de är. Är det ett stenhus du har, en sommarstuga, en vildvuxen tomt eller en sjötomt o.s.v. Försök anpassa dina möbler därefter så att det inte spretar. Vi har ett vitt putsat stenhus från 50-/60-talet och jag försöker fånga den stilen med en modern touch. Ganska råa material, som betong och murat, blandat med trä i grå toner. Sten som marmor och svart granit. Sen gillar ju jag när man kan få lite medelhavskänsla, när det känns lummigt och ombonat. Med blommor, parasoller och små rum i trädgården med växter och grönska, mysiga ställen att hänga och umgås på. Det är mitt mål! Men det kommer ta ett par säsonger innan jag är där, trädgård tar tid och låt det ta det – tänk långsiktigt och låt växterna växa med i den takt som miljön kräver."

Dags att ta tag i uteplatsen?