Snabbare säkerhetskontroll

Snabbare säkerhetskontroll

Flygplatsens säkerhetskontroll är inte bara ett irritationsmoment utan kan också göra dig sen till avgången. Om alla följde tipsen nedan skulle det gå betydligt smidigare.

Packa rätt hemma

Eftersom vi på förhand vet att vi måste plocka ur elektronik och vätskor från handbagaget, gör dem lätt tillgängliga. Många väskor har speciella fack för datorer och iPads så att de både är skyddade och lätt åtkomliga. Ett tips är att ta en extra påse på flygplatsen för att packa vätskor i, så kan du göra det redan hemma nästa gång. Påsarna är på en liter och varje behållare får rymma maximalt 100 ml. Placera påsen i ett ytterfack eller högst upp i packningen. Kolla storleken på batterier du har med dig då det finns restriktioner på hur stora Litiumion-batterier man får packa ner.

Anpassa dig till köerna

Hur lång tid det tar att köa till säkerhetskontrollen kan variera kraftigt. Fredag vid middagstid är det många affärsresenärer som åker hem. Tisdag lunch är det lugnt. Inför storhelger kan det vara rent kaos. Kolla i förväg hur långa köerna är den tid du ska åka på flygplatsens hemsida. Kom sedan i tid så att du slipper bli stressad.

Förbered dig i kön

Få saker stoppar upp kön så mycket som folk som börjar fumla med väskorna när de kommer fram till kontrollen. Börja redan i kön så att du är beredd. Töm byxfickorna och lägg innehållet i jackfickorna eller ett ytterfack på väskan. Samma sak med smycken, klocka och hörlurar. Ta av dig bältet om det har metallspänne och stoppa det högst upp i väskan, samtidigt som du tar ur påsen med vätskor. Ta fram elektroniken. Ta av jackan och häng den över armen. Kika på passagerna framför dig och se om det är en flygplats där man även måste ta av sig skorna.

Segla genom kontrollen

Det är nu alla förberedelser betalar sig. Du slipper fumla, har allting framme och slipper hålla på och plocka med dussintals småsaker. Lägg elektroniken i en låda och om det får plats, plastpåsen med vätskor bredvid. Lägg ytterkläder och eventuell mindre väska i en egen låda. Handbagaget åker antingen självt på bandet eller i en låda, beroende på flygplatsens regler. Återigen, studera vilka instruktioner folk framför dig i kön får från personalen. En sista klapp på fickorna och sedan är det bara att gå igenom metalldetektorn. Eftersom du varit så organiserad går det också snabbt att plocka ihop bagaget och börja njuta av resan.

Boka flygresan!