Bygg ditt eget utebord
Blocket TV
Så bygger du ditt egna utebord!
Stor familj? Sugen på att bygga något helt på egen hand? Det här utebordet är lätt att bygga, rymmer många och kommer hålla i många generationer. Sätt i gång!

Så bygger du ditt eget utebord!

Här är guiden till ditt eget utebord för härliga sommarkvällar. Välj begagnade eller nya plankor, olja in eller måla det. Kanske låter det krångligt. Men att bygga bord behöver inte vara så svårt. Se vår instruktion!
Du här behöver du: Tumstock, Skruvdragare, vinkelhake, hammare, skruv, trälim, såg, sandpapper, hörselskydd, stämjärn, penna och en träolja. Här hittar du alla verktyg på Blocket!


🛠 Såga till alla bitar🛠 Börja med att såga till alla bitar till rätt längd. Nedan har vi listat de bitar som du behöver. De är namngivna med bokstäver. På varje steg har vi skrivit ut vilka bitar du behöver.


VadAntalMått
AYtterben4 st45x95x720
BInnerben4 st45x95x720
CSupport2 st45x95x875
DSarg1 st45x95x2800
ESidotäckt2 st45x95x2800
FÄndtäckt2 st45x95x720
GÖverhäng Support ända2 st45x45x720
HÖverhäng Support sida2 st45x45x2730
IBärare för skivaca 10 st45x45x720
Jändbitar skiva2 st45x195x1015
KBordsskiva7 st45x145x2800
🛠 Såga notch på delarna som ska bli benen (bit A och B)
🛠 Såga notch på benen (fyra bitar A och fyra bitar B). För fyra ben behöver du såga till åtta bitar. Varje ben består av ett innerben (A) och ett ytterben (B). Såga alla notch innan du börjar sätta ihop dem. Då kan du testa och se att de passar innan montering.
Tips: Gör ett ben och använd sedan det som mall för att såga till de andra. Men tänk på att nochen till ytterbenen och innerbenen är vända åt olika håll. Innerbenen är de som ska hålla ihop ramen. Innerbensnocharna ska vara spegelvända mot varandra. Glöm inte att sandpappra nocherna efter att du sågat.🛠 Sätt ihop inner-och ytterben (bitarna A och B)🛠 Börja med att markera på yttersidan av varje ytterben (bit A) var du ska skruva så att du skrivar i en rak linje. Limma sedan ihop inner- och ytterben (bit A och B). När limmet har torkat så är det dags att skruva ihop delarna. Du behöver cirka fem skruvar. Nu ska du ha fyra färdiga ben.
🛠 Såga till notchen till supporten (bit C)🛠 Dags att såga till supporten (bit C). Det är den som håller uppe sargen (bit D)🛠 Sätt ihop benen med varsin support (bit C)🛠 Nu ska vi skapa ett benpar. Placera supporten mellan två ben. Se till att nocherna på benen hamnar rätt. Innerbensnochen (bit B) ska vara spegelvända mot varandra.
🛠 Skruva ihop ramen till underredet (bitarna E och F)🛠 När du sätter ihop ramen, se till att kortändarna av ramen, det vill säga ändtäcket (bit F), är på insidan om sidotäcken (bit E), annars blir ramen för lång och för smal.
🛠 Ställ ut benparen och skruva i sargen (bit D) i notcharna🛠 Montera ramen i benparen🛠 Börja med att lägga lim i ncoherna där ramen ska ligga. Lyft sedan in ramen innanför notcherna. Skruva ihop ramen med benen.🛠 Markera ut var bärarna (bit I) ska sitta på ramens långsidor🛠 Beroende på hur långt du vill göra bordet kommer du behöva fler eller färre bärare. Du behöver minst fem stycken, lägg till fler för ökat stöd för bordsskivan. Markera ut jämna mellanrum för bärarna och skruva sedan fast dem på yttersidorna av ramen. Se till att bärarnas överkanten ligger i linjen med ramens överkant.
🛠 Skruva fast överhängsupporten (bit H) runt hela bordet från insidan🛠 Överhängsupporten ska ligga innanför benen och utanför ramen. De ska ligga som ett extra stöd för de yttre delarna av bordsskivan. Tänk på att skruva från insidan.
🛠 Markera ut mittpunkten på bordsskivans två ändbitar (bit J)🛠 Markera sedan även mittpunkten på bordsramens två ändar. Linjera mittpunkterna på ändbiten med bordsramens ände. Den ska ligga över ändtäcket (bit F ) men får inte täcka för ramen. Skruva fast ändbiten i bordsbenen ovanifrån. Skruva sedan ihop supporten (bit C) i bordsbenen underifrån.
🛠 Dags att lägga ut bordsskivorna🛠 Använd mittpunktsmarkeringen från steg elva. Markera även en mittpunkt på plankan. Linjera mittpunkterna, markera ut var du skall skruva och skruva därefter fast bordsplankan med ramen. Använd två skruvar och skruva ovanifrån. Börja från mitten och jobba sedan utåt tills alla plankor är på plats. Vänd sedan på bordet och skruva ihop plankorna med bärarna (I).
🛠 Dags att pensla på olja på bordet🛠 Glöm inte att kolla på instruktionerna. Olika oljor har olika torkningstid.
__Klappat och klart! __

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer