Byta torkarblad
Byta torkarblad

Så byter du torkarblad

Att byta torkarblad, eller vindrutetorkare som det också kallas, är enkelt. Bort med det gamla, torra gummit och se bättre genom vindrutan med ett nytt.

När vindrutetorkarna börjar få svårt att vispa bort vattnet från rutan är det dags att byta blad. Så här gör du.
Länge var vindrutetorkaren en enkel mekanism. Numera kan torkararmarna vara rena ingenjörsprovet med inbyggd spolfunktion och teknik för att pressa bort vattnet extra noggrant. Men när det kommer till vanliga, gammaldags torkare är det sällan svårt att byta bladen när de tröttnat.
Och tröttnar gör de. Skillnaden i kvalitet på torkargummin kan variera stort. Det byte som illustreras i den här artikeln skedde motvilligt eftersom de gamla bladen varit så bra. Ända tills de verkligen blev dåliga.
De nya, som vi monterar på bilderna, känns gamla redan från start. Gnissliga och med sämre passform. Det lönar sig måhända att köpa originaltillbehör, eller så hade vi bara otur med just det här valet. Någon vetenskap står ej att finna i dessa slutsatser, enbart reflektioner.
1. Lyft upp armen i stående position och vinkla bladet ”bakåt”.
Se till att huven är stängd, annars kan den gå emot.
2. I ett visst läge kan det kompletta torkarbladet dras rakt uppåt på den lilla pinne som utgör axel för bladets rörelse.
Det kan se olika ut på olika bilar.
3. Håll det nya bladet på samma sätt och tryck bara fast det på pinnen.
Klick
4. Fäll ner torkararmen och se fram emot att se bättre ut. Åtminstone i regn och snö.
Och känn dig nöjd med att du klarat av någonting.

Letar du efter något?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer