Elbilen från Trollhättan rensar luften med mossa

Tyska elbilsmärket Sono Motors visar nu upp interiören i sin nya elbil Sion. Mest udda: Mossa i instrumentpanelen renar luften i bilen som ska tillverkas i Trollhättan. Bilen har 248 solceller på karossen som laddar batteriet.

Före sommaren fick BytBil och Blocket provköra en prototyp av elbilen Sono Sion. Även om det var långt ifrån någon färdigutvecklat produktionsbil så var den trevlig att köra och kändes överraskande färdig. Om bara något år är det tänkt att de första exemplaren ska rulla ut från Saabs gamla fabrik i Trollhättan.

Nu tar Sono nästa steg och visar upp bilder på den färdigutvecklade interiören i Sion. Och det handlar inte om något lyxbygge. Minimalistiskt och funktionellt är ledorden, allt onödigt är avskalat och insmickrande detaljer saknas helt, ja, sånär som på mossan då. Bilen har nämligen en instrumentpanel fylld av mossa som ska rena luften från avgaser och partiklar. Mossan kan filtrera bort 20% partiklar ur luften medan den reglerar temperaturen och fuktigheten även fast den är konserverad och behandlad, enligt Sono Motors. Du kan alltså inte stanna i närmsta skog för att byta luftfilter, men Sonos har ännu inte angett något bytesintervall.

I övrigt är interiören ganska plastig och instrumenteringen består på Teslamanér av två skärmar, även om de på Sion är betydligt mindre. Men så är även prislappen, det talas om 270 000 kr när bilen börjar säljas.

Den mest unika detaljen förutom mossan är att bilen har 248 solceller på karossen som ska kunna ladda 34 kilometers räckvidd under soliga dagar. Totalt har bilen en räckvidd på 250 km med fulladdat batteri.

Sono Sion har inte direkt några racingprestanda, den har en toppfart på 140 km/h och gör 0-100 km/h på nio sekunder. Men vem behöver egentligen mer?

Enligt Sono ska produktionen av Sion dra i gång redan nästa år i Nevs fabrik i Trollhättan, där Saab tillverkades tidigare.

Sono Motors. Bilen görs med endast förnyelsebar energi. Redan i dag finns över 10 000 förhandsbokningar av bilen.

Sök bland bilartiklar