Så rensar du barnens garderob

Så rensar du barnens garderob

Nya kläder, sportprylar och fritidssaker – en ny termin innebär ofta nya inköp och platsbrist i garderoben. Visste du att en genomsnittlig familj har oanvända saker värda 17 000 hemma? Passa på att ägna de sista dagarna på semestern till att rensa ut!

Lägg ut allt

Urväxta tröjor, höstkängor och jackor – lägg ut alla plagg på golvet. Det kommer inte ta lång tid innan du inser att mycket inte används. Och glöm inte fritidsprylarna! För små karatekläder, ishockeyklubb och ridspön kan ge ett annat barn möjlighet att testa aktiviteten.

Sortera efter kategori

Sortera plaggen efter kategorier. Börja med överdelar och gå sedan vidare till underdelar, skor, ytterkläder och fritidsprylar.

Kategorisera och värdera

Dela in kläder och sakerna i fyra områden: spara, sälja, skänka och slänga. I säljkategorin ska du lägga saker som du tror är värda mer än 500 kronor och som säljer snabbt. Tänk gott skick och populärt varumärke.

Bli inte sedimental!

Det är lätt att låta känslorna ta över. Försök att inte vara för nostalgisk kring plaggen och sakerna utan saklig. Lägg tillbaka plaggen som ska sparas.

Förbered försäljningen

Torka av sakerna så att de är rena och fräscha och fota allt som ska säljas samtidigt för att spara tid. Genom att fota i dagsljus och mot en vit bakgrund framhävs det du säljer bättre och det skapar intresse. För mer säljtips se här.

Utse plats för ut-korgar i ditt hem

Det kan vara en låda högst upp i din och dina barns garderob, en korg i hallen, en återvinningsstation eller liknande. Dessa ut-korgar hjälper dig att rensa kontinuerligt. Så fort barnen har växt ur sina saker ska du lägga dem i en sådan ut-korg. När korgen är full så är det dags att sälja, skänka eller återvinna igen.