Så maxar du elbilens räckvidd
Elbil-tibber
Reklam
Denna sida är en reklamartikel från Tibber

Så maxar du elbilens räckvidd

Vill du maximera körsträckan och minimera antalet laddstopp när du är ute på vägarna? Här kommer då sex tips på hur du förlänger din elbils räckvidd.

Det går knappt att prata om elbilar utan att komma in på räckvidd. För många elbilsköpare är räckvidden också avgörande för vilken bil man väljer. Men oavsett om din elbil har ett stort eller litet batteri så finns det flera faktorer som påverkar hur långt du faktiskt kan ta dig. Här kommer sex tips på hur du kan påverka bilens räckvidd.

1. Planera din avfärd

När du påbörjar en längre resa vill du så klart ha en hög batteriprocent i din elbil. Att ha en installerad laddbox hemma är därför en stor fördel då man kan ladda bilen fullt innan planerad avresa.
Den som laddar sin bil med elbolaget Tibbers laddboxar kan lätt ställa in önskad avgångstid för avfärd i Tibbers smarta app. På så sätt säkerställer du att bilen är tillräckligt laddad vid önskad tidpunkt. Med Tibber som elleverantör kan du också automatiskt ställa in så att bilen laddas när elpriserna är som lägst.

2. Förvärm bilen

Att värma upp en kall bil är energikrävande vilket såklart påverkar räckvidden negativt. Genom att förvärma bilen och dess batteri när den fortfarande är ansluten till laddkabeln kan du spara på batteriets energi. De flesta bilmodeller har appar där du enkelt kan ställa in när du vill att bilen ska börja värmas upp så att den är varm och redo inför avfärd.

3. Ha koll på klimatanläggningen

Bilens klimatanläggning kan vara en riktig batterislukare under både kalla och varma dagar. Genom att använda den med måtta kan du öka räckvidden på elbilen betydligt. Att använda stols- och rattvärmaren är mer energieffektivt än att värma upp hela kupén. Se därför till att använda dessa i första hand om det är kallt i bilen. Exempelvis sätta kupévärmen på 19 grader och köra stolvärme istället för att värma kupén till 23 grader.

4. Parkera efter väder

För att bilen inte ska kylas ner när du parkerat kan det vara bra att hitta ett varmt garage när det är kallt ute. Men även varmt väder kan ha negativ påverkan på bilens räckvidd. Batteriet mår som bäst när temperaturen är ungefär 21,5 grader Celsius. Under de varmaste sommardagarna kan det därför vara bra att hitta en sval parkeringsplats med skugga.

5. Kör smart

Genom att köra lugnt och fint ger du också bilen en längre räckvidd. Undvik därför plötsliga accelereringar och hastiga inbromsningar då det är en körstil som förbrukar mer energi.
Hög hastighet påverkar också räckvidden negativt så ett tips kan vara att undvika motorvägar om det finns alternativa rutter. Många bilmodeller har även speciella ECO-körlägen som kan hjälpa dig att hålla nere på förbrukningen.

6. Håll koll på däcktrycket

Att köra med för lågt eller högt tryck i däcken ökar olycksrisken, slitaget och energiförbrukningen. När lufttrycket i däcket ligger på rätt nivå rullar hjulet lättare och därmed drar bilen också mindre energi. Se därför till att kolla lufttrycket i däcken innan du tar dig ut på vägarna.
Rekommenderat däcktryck hittar du ofta vid förarsidans dörröppning eller i instruktionsboken. Du mäter trycket med en tryckmätare, antingen hemma (finns att köpa hos återförsäljare av biltillbehör) eller på en bensinstation. Däcken ska vara kalla när de mäts.
Som kund hos Tibber får du flera hjälpsamma tips och funktioner som hjälper dig att ladda elbilen smart i hemmet. Med Tibbers smarta tjänster får du också stenkoll på hela hemmets elförbrukning vilket ger dig möjligheten att hålla nere på elkostnaderna.
Reklam
Detta är en annons från Tibber, den är inte skriven av Blocket. Innehållet behöver därför inte nödvändigtvis reflektera Blockets åsikter
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer