Så laddar du elbilen smart
Tibber ladda elbil
Reklam
Denna sida är en reklamartikel från Tibber

Så laddar du elbilen smart

När är det billigast att ladda elbilen? Behöver man alltid en fulladdad bil? Och vilka funktioner behövs för att optimera laddningen hemma? Här berättar Tobias Aspenberg på elbolaget Tibber om hur du laddar din elbil smartast.

Nya elbilar lanseras i snabb takt på marknaden och antalet svenska elbilar på vägarna ökar. Fördelarna med eldrivet är många och även om inköpspriset för en elbil generellt är högre än en motsvarande fossilbil kan köpet på sikt bli ekonomiskt gynnsamt.
– Själva driften och servicekostnaden är ofta betydligt lägre. Om man dessutom har möjligheten att ladda bilen hemma kan man spara stora pengar, säger Tobias Aspenberg som är ansvarig för Smart Energy på elbolaget Tibber.
Som ny elbilsägare kan det dock vara lite krångligt att till en början få koll på var, när och hur man bör ladda bilen för att slippa höga kostnader, räckviddsångest och ett slitet batteri. Med Tibber som elleverantör kan du dock smidigt och enkelt optimera din hemmaladdning.
I Tibbers smarta app kan du schemalägga när du vill ha bilen färdigladdad till nästa avresa. När du stoppat in laddsladden jämför Tibber bilens batteribehov med elpriserna och laddar den under de timmar då elpriset är som lägst.
Om du inte har en laddbox kan du enkelt beställa en via Tibbers hemsida. Tack vare det gröna skatteavdraget som trädde i kraft 2021 kan du också få 50 procent i skatteavdrag för kostnaden av laddbox, installation och material när du installerar utrustning för elbilsladdning. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion.

Så mycket behöver du ladda

Många vill nog ha ett fulladdat batteri inför avresan varje morgon för att slippa onödiga laddstopp på vägen. Men om du inte har jättelångt till jobbet eller ska ut på en längre resa är det ofta inte nödvändigt att ladda batteriet till 100 procent. Att hålla sig under 80 procent är en bra tumregel om det är möjligt.
– Det bästa för bilens batteri är att inte ladda fullt, annars sliter det onödigt mycket och förkortar batteriets livslängd. Du kan själv ställa in hur mycket laddning du behöver och du kan ofta få rekommendationer från bilen, säger Tobias Aspenberg.
Om du har en laddhybrid som generellt inte har så många mils räckvidd är det lika bra att ladda batteriet fullt ut.

Ta kontroll över elförbrukningen med Pulse

Tibber Pulse är en elmätare som hjälper dig få stenkoll på ditt hems elförbrukning, oavsett om du är hemma eller på resande fot. Genom att koppla in Pulse till din P1-port kan du via Tibber-appen se hur mycket energi ditt hem förbrukar. Pulse kan också fungera som en lastbalanserare/effektvakt som anpassar elbilens laddning efter husets elkapacitet.
– Om husets huvudsäkring håller på att överbelastas så kan Pulse begränsa elbilsladdningen i förhållande till husets övriga konsumtion. Pulse mäter förbrukningen och skickar en signal till elbilsladdaren som då tillfälligt kan sänka hastigheten eller pausa laddningen temporärt.

Smarta funktioner gör det enkelt

Som kund hos Tibber får du också flera andra hjälpsamma tips och funktioner som hjälper dig att ladda elbilen smart i hemmet. Via Tibbers app kan du bland annat se hur mycket du laddat och till vilken kostnad. Du kan även se den nuvarande batterinivån i bilen.
När du smartladdar via någon av Tibbers laddare garanterar de också att du får 50 procent lägre kostnad på den elen du laddar med – jämfört med vad du betalar för din övriga el. Denna garanti får du i utbyte mot att Tibber vid korta utvalda tillfällen pausar laddningen av din elbil för att hjälpa till att stabilisera Sveriges elnät.
Reklam
Detta är en annons från Tibber, den är inte skriven av Blocket. Innehållet behöver därför inte nödvändigtvis reflektera Blockets åsikter
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer