Prylarna som ger bättre elbilsägande
tibber-elbil
Reklam
Denna sida är en reklamartikel från Tibber

Prylarna som ger bättre elbilsägande

Köpt elbil? Då finns det några saker som gör det elbilsägandet enklare. Här går vi igenom några.

Lastbalanserare

En elbil som laddas drar mycket ström – vilket i de flesta fall inte är något problem. Men om du samtidigt behöver köra varmvattenberedaren eller har elbaserad uppvärmning i huset så kan den totala belastningen bli för stor. En smidig lösning är Tibber Pulse, en elmätare som hjälper dig få stenkoll på din elförbrukning, som också kan fungera som en lastbalanserare som anpassar elbilens laddning efter husets övriga elkapacitet.
Genom att koppla in Pulse till din P1-port kan du sedan via Tibber-appen se hur mycket energi ditt hem drar. Om husets huvudsäkring håller på att överbelastas så kan Pulse begränsa elbilsladdningen i förhållande till husets övriga konsumtion. Pulse mäter förbrukningen och skickar en signal till elbilsladdaren som då tillfälligt sänker hastigheten eller pausar laddningen.

Laddbox

Det första inköpet som du bör göra när du skaffar en elbil är en laddbox. Det går att ladda batteriet utan box men det är inte något som rekommenderas – utan ska ses som en nödlösning.
Laddbox kan du enkelt beställa en via Tibbers hemsida. Tack vare det gröna skatteavdraget som trädde i kraft 2021 kan du också få 50 procent i skatteavdrag för kostnaden av laddbox, installation och material när du installerar utrustning för elbilsladdning. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion.
I Tibbers app kan du schemalägga när du vill ha bilen färdigladdad till nästa avresa. När du stoppat in laddsladden jämför Tibber bilens batteribehov med elpriserna och laddar den under de timmar då elpriset är som billigast.

Laddkabel

Ett annat viktigt köp är en laddkabel som gör hemmaladdandet smidigt. Moderna europeiska elbilar har oftast kontakt typ 2. För en smidig vardag är det bra att se till att kabeln inte är för kort. 4–7 meter är den vanligaste längden och den längre är oftast att föredra. Då kan du ladda oavsett hur du parkerat bilen och oavsett om uttaget sitter i fronten eller bak på fordonet.

Kabelhållare

En detalj som gör livet med elbil ännu smidigare är en kabelhållare. Slipp stöket och se till att kabeln håller längre. Fördelen med att välja en äkta kabelhållare är att den är anpassad för att tåla hård belastning från tunga laddkablar.

Kör smartare

Ska du ut på långfärd är det bra att planera i förväg hur du ska åka. Ett alternativ är att använda appen ”A better route planner”. Då får du förslag på hur du på bästa sätt lägger upp rutten med optimala laddstopp, då den kan ta hänsyn till faktorer som kan påverka hur långt du kommer med din elbil på en laddning.
Reklam
Detta är en annons från Tibber, den är inte skriven av Blocket. Innehållet behöver därför inte nödvändigtvis reflektera Blockets åsikter
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer