Tibber-ecohuset-laddar
Reklam
Denna sida är en reklamartikel från TIBBER

Med Tibber laddar han bilen när elen är som billigast

Familjen Hallström bor i vad som förmodligen är Sveriges modernaste ekohem. Och eftersom hållbarhet är ledstjärna har även valet av fossilfritt färdmedel varit en självklarhet länge. Med hjälp av Tibbers timprisavtal kan bilen laddas då priset på el är som lägst.

Hallströms villa i Vallentuna, ett par mil norr om Stockholm, är familjens andra byggprojekt med hållbarhet som ledstjärna.
– Målet har varit att skapa ett energismart drömhem med hållbara material och med minsta möjliga klimatavtryck, säger Anders Hallström, som har hållbarhet som sitt yrke i egenskap av konsult och expert på området.
Sedan årsskiftet har man Tibbers timprisavtal och inom kort även realtidsmätaren Tibber Pulse. Det gör att familjen kan styra laddningen av bilen och all annan förbrukning till tider då elpriset är som lägst.
– I Tibber-appen kan man följa elpriset och därmed använda el till exempelvis laddning då det är som billigast. Avtalet spar både energi i det stora hela som pengar i plånboken för den enskilde. För oss har det minskat våra elkostnader med omkring 30 procent, säger Anders Hallström.

Varvat elbil och laddhybrid

Huset har renoverats sedan 2018, genomgående med material som är hållbara och klimatvänliga utifrån olika perspektiv. Genomgående inryms ny, smart och energieffektiv teknik. Och givetvis kör man i stort sett uteslutande fossilfritt. Ett val som gjordes redan 2013 då den första hybridbilen införskaffades. Sedan dess har familjen varvat elbil med laddhybrid – som man har i dagsläget.
En laddhybrid innebär att man kan växla mellan att köra på el eller bensin.
– Vi kör ofta kortare sträckor och använder den uteslutande som en elbil, säger Anders Hallström.
I Tibber-appen är det enkelt att följa timpriset på el. Därför är det också enkelt att anpassa all förbrukning mot tider då priset är lågt. "För oss har det minskat våra elkostnader med omkring 30 procent", säger Anders Hallström.

Korta sträckor på el

Till träningarna några kilometer bort blir det elcyklar för tonårssönerna Karl-William, 17 och Kevin, 18. De vanligaste resorna med bil blir de på helgen när det ska storhandlas eller när Marie, som är gymnastiktränare, åker med dottern Leija, 11, till träningen som ligger en bit bort.
– Sedan har det förstås blivit en hel del resor under renoveringen, till och från återvinningscentralen och för att hämta upp diverse Blocketfynd. Vi kör sällan några längre sträckor så det räcker alldeles utmärkt att köra på el, säger Anders Hallström.
Att det placeras ut allt fler laddstolpar runt om i landet menar han kommer att underlätta omställningen från traditionella drivmedel till el i framtiden.
– Allt fler laddstationer gör att det snart inte är ett argument längre att man inte kan färdas långt på el. En fossilfri framtid är det enda alternativet. Och det är allas ansvar att bidra till vägen dit genom de val man gör i vardagen, säger Anders Hallström.

Pulse gör livet med elbil enklare

Ytterligare en lösning han nu integrerar är Tibber Pulse.
– En smart uppgradering som gör energianvändande mer effektivt, säger Anders Hallström.
Tibber Pulse visar hur mycket el som förbrukas i realtid och möjliggör även att laddning av bilen sker per automatik då det är som billigast. I Tibber-appen kan man ställa in en tidpunkt för planerad avresa och hur många procents laddning man vill att bilen ska ha. Sedan ser Tibber till att den laddar då elpriset är som lägst.
De solcellsbeklädda takpannorna ger ungefär 25 procent av den energi som familjen förbrukar. Ihop med Tibbers timprisavtal och Tibber Pulse håller man elräkningen nere och bilen laddas per automatik då elpriset är som lägst.
Tibber Pulse kan också fungera som en lastbalanserare som anpassar elbilens laddning efter husets övriga elkapacitet. Om husets huvudsäkring håller på att överbelastas så kan Pulse begränsa elbilsladdningen i förhållande till husets övriga konsumtion. Pulse mäter förbrukningen och skickar en signal till elbilsladdaren som då tillfälligt sänker hastigheten eller pausar laddningen.
– Lösningar som Tibber erbjuder hjälper till i beslutsfattandet på ett bra sätt, genom att exempelvis inte behöva tänka på när bilen ska laddas. Att det sker automatiskt och när det dessutom är som billigast, säger Anders Hallström.

Har du koll på det gröna skatteavdraget?

Om du inte har en laddbox kan du enkelt beställa en via Tibbers hemsida. Tack vare det gröna skatteavdraget som trädde i kraft 2021 kan du också få 50 procent i skatteavdrag för kostnaden av laddbox, installation och material när du installerar utrustning för elbilsladdning. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion.
Reklam
Detta är en annons från TIBBER, den är inte skriven av Blocket. Innehållet behöver därför inte nödvändigtvis reflektera Blockets åsikter
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted marketplaces ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer