Det här behöver du veta när du kör elbil första gången
Elbil-tibber
Reklam
Denna sida är en reklamartikel från Tibber

Det här behöver du veta när du kör elbil första gången

Hur lägger man upp en långresa på bäst sätt, vad händer om man kör under ”nollan” och hur laddar man elbilen mest ekonomiskt? Här får du svar på några viktiga och vanliga frågor när du ska börja köra elbil.

Hur långt kommer bilen egentligen?

På instrumentpanelen visar bilen en uppskattning om hur långt du kan köra på den nuvarande laddningen. Generellt sett stämmer uppskattningen ganska väl med verkligheten – men den är just det, en uppskattning. Beroende på yttre förhållanden kan räckvidden variera under resans gång. Kör du mycket fort eller om du har extrem motvind kan räckvidden minska rejält.
– Elbilen är i grunden oerhört effektiv men det som drar upp förbrukningen mest är hastigheten du kör i. Det vill säga, det är luftmotståndet som påverkar förbrukningen, säger Tobias Aspenberg, som är ansvarig för Smart Energy på elbolaget Tibber.
Generella knep för energismart och smidig körning fungerar bra på elbilar och hjälper till att öka räckvidden: Håll hastighetsbegränsningen, kör mjukt och planera körningen.

Kan jag köra till noll procents laddning?

Här är svaret nja. Vissa bilar har en ”reservtank” eller lite extra kapacitet som ger dig lite längre räckvidd men det är inget man kan räkna med. Batteriet mår heller inte bra av att du kör helt slut på det. I de allra flesta fall är dock nollskräcken överdriven, med tanke på att antalet laddstationer ökar stadigt i Sverige och det är det oftast inte långt till närmaste elkälla.

Vad är skillnaden på hemmaladdning och snabbladdning?

Den grundläggande skillnaden är att hemmaladdning sker via laddbox, till lägre spänning och med växelström. Snabbladdning sker vid speciella laddstationer, med högre spänning, högre effekt och likström – vilket sammantaget ger en snabbare laddning men som dock sliter mer på batterierna.
Det är dock mycket mer ekonomiskt att ladda hemma med en laddbox. En laddbox kan du enkelt beställa via Tibbers hemsida. Tack vare det gröna skatteavdraget som trädde i kraft 2021 kan du också få 50 procent i skatteavdrag för kostnaden av laddbox, installation och material när du installerar utrustning för elbilsladdning. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion.
I Tibbers app kan du schemalägga när du vill ha bilen färdigladdad till nästa avresa. När du stoppat in laddsladden jämför Tibber bilens batteri behov med elpriserna och laddar den under de timmar då elpriset är som billigast.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddar du hemma och på natten spelar laddhastigheten inte så stor roll – bilen är laddad när du behöver den dagen efter.
När du är på resande fot och vill snabbladda är laddhastigheten däremot viktigare. Flera faktorer påverkar laddtiden och därför kan laddtiden variera. Bland annat påverkar batteriets storlek, laddnivå, bilens maximala laddhastighet samt batteriets temperatur. Dessutom spelar laddstationens prestanda stor roll.
Generellt sett så går det snabbast att ladda från 10-20 procent upp till 70-80 procent, så det kan vara en bra idé att planera sina laddstopp efter det. Då laddinfrastruktur fortfarande är under uppbyggnad är ett bra alternativ att använda appen ”A better route planner”. Då får du förslag på hur du på bästa sätt lägger upp rutten med optimala laddstopp.
– Senast jag åkte till fjällen planerade jag in två laddstopp på vardera 45 minuter över en resa på 9 timmar. Oftast sitter man ju inte och väntar i bilen, utan man sträcker på benen, tar en lunch eller fikar lite. Det är ett annat beteende och en annan känsla jämfört med en fossildriven bil, säger Tobias Aspenberg.
Reklam
Detta är en annons från Tibber, den är inte skriven av Blocket. Innehållet behöver därför inte nödvändigtvis reflektera Blockets åsikter
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer