Ta bra bilder

6 tips för att ta bra annonsbilder

Här delar vi med oss av våra 6 bästa fototips! Med några enkla och smarta knep kan du ta bilder som ökar möjligheten att din pryl upptäcks av fler på Blocket och blir såld snabbt och smidigt.
1. Fota i dagsljus
Ta bilder i dagsljus, med så mycket medljus som möjligt. När man fotar inomhus i ljuset av en lampa finns det en risk att bilderna blänker, blir gulaktiga i tonen eller mörka. Testa blixt. Du kan också prova att ljusa upp bilden med ett redigeringsverktyg.
2. Ha en lugn och ren bakgrund
En rörig bakgrund ger ett rörigt intryck. Fokus flyttas från det du vill sälja till allt annat i bilden. Om du fotar med en ren bakgrund, t. ex. mot en vägg eller på ett bord, hamnar allt fokus på det du ska sälja. En neutral färg eller en färg som bryter mot prylen gör att den syns tydligare.
3. Gå nära och ta bilden
Utnyttja hela bildytan, "fyll framen". Låt det du vill sälja uppta merparten av bildytan. Om din pryl har viktiga detaljer så ska de med på bild. Gå så nära du kan. Låt kameran ställa in skärpan i lugn och ro. Hittar inte kameran skärpan, backa, ta bilden och beskär efter.
4. Är skärpan bra? Det är bra!
Kolla så din bild är skarp innan den publiceras. Suddiga och oskarpa bilder fångar inte köparens intresse lika väl.
5. Fota från flera håll och använd många bilder
Prova en annan vinkel än rakt framifrån! Använd så många du kan av de 6 bilder du får lägga upp. Visa fler vinklar, fina detaljer, ev. skavanker eller äkthetsstämplar. Har din pryl en funktion, visa det! T. ex. barnvagnen hopfälld eller tältet nerpackat.
6. Bonus: Inspireras & fota i miljö
Har du möjlighet att ta en inspirerande bild med prylen i sin naturliga miljö? Kanske cykeln på en grusväg en sommarkväll eller snowracern i pulkabacken. Utmana dig själv att ta snygga bilder på din pryl.

Vad vill du sälja?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer