Byt däck på cykeln
🚴‍♂️ Blocket TV 🚴‍♂️
Så byter du innerdäck (och ytterdäck) på din cykel!
Har du fått punka på cykeln? Lugn, att byta innerdäck (eller innerslang) och ytterdäck behöver inte vara så svårt. Se vår guide om hur du byter innerdäck och ytterdäck, steg för steg.

Det här behöver du:

 • Däckjärn
 • Skiftnyckel
 • Cykelpump
 • Nytt innerdäck ...och eventuellt ett nytt ytterdäck.
 • (Kolla om du verkligen måste byta ditt ytterdäck - ofta räcker det med att bara byta - eller laga - innerdäcket!)


  👉 Montera av hjulet från cykeln. Enklast är om du vänder på cykeln upp och ner då är det betydligt enklare att montera av däcket! Sadeln och styret är ett perfekt stöd!

  👉 Plocka bort ventilhatt och mutter från ventilen - dessa kasseras ifall du byter innerdäck som inkluderar nya ventiler och muttrar!  👉 Kräng av däcket från fälgen med ett däckjärn. Detta kanske kräver lite hårda tag, men va inte rädd för att ta i!  👉 Ta bort det gamla innerdäcket. Skall du laga ditt däck så kan du här kontrollera ifall det är värt att försöka göra det! Ifall innerdäcket är för skadat så kan det vara en bra idé att byta!  👉 Dags att montera det nya innerdäcket!  👉 Börja vid ventilhatten - lägg i den nya ventilen i öppningen, skruva sedan fast den nya muttern. Placera ytterdäcket runt fälgen, sedan lägger du innerdäcket innanför ytterdäcket.

  👉 Fyll däcket med lite luft (Detta underlättar när du väl skall montera ytterdäcket!), Fortsätt sedan att montera ytterdäcket med hjälp av däckjärnet.

  👉 Kontrollera att däck och slang sitter på plats. Fälgen skall omsluta ytterdäcket!  👉 Pumpa sedan upp däcket.  Bra att tänka på!

  Alla däck har olika egenskaper. På sidan av däcket kan du se vilket tryck ditt däck tål. Fyll på med lagom med luft så att det passar ditt däck. En tumregel är dock ca 3,5 bar om du väger ca 65kg, ca 4,5-5,5 bar om du väger kring 85 kg!

  Mer cykel!