Bilordlista

13 termer inför bilköpet

Det kan vara hårt att hänga med i svängarna inför ett bilköp. En bilannons kan innehålla ord som du inte riktigt har koll på. Vi hjälper dig att förstå lingot!

Kaross: Detta är höljet på ett fordon. Bilar kan ha olika karossformer och en och samma bilmodell kan finnas i flera olika karossalternativ. Några exempel på vanliga karosser är sedan, coupé, cabriolet, kombi och SUV.

Drivning: Under benämningen “drivning” står det till exempel på Blocketannonser hur bilen drivs. Alltså om den är tvåhjulsdriven eller fyrhjulsdriven.

Hästkrafter (hk): I Sverige används hästkrafter (förkortat hk) oftast som måttenhet för att visa en motors effekt. Ju fler hästkrafter, desto starkare motor.

Grill: Den anordning längst fram på bilen som används för att dölja luftinsläppet till bilens kylare. Det gäller dock inte elbilar eftersom de inte har en motor att kyla.

Turbo: Ett system som kan användas för att öka effekten i en förbränningsmotor, alltså en motor som drivs på antingen bensin eller diesel.

Drivlina: Det tekniska system av olika delar som driver bilen framåt. En bils drivlina är konstruerad för att skicka ström från motorn till hjulen och kontrollera mängden vridmoment. Bilar behöver växla mellan flera växlar för att nå olika hastigheter och bilens drivlina gör dessa förändringar möjliga.

Servostyrning: Ett hjälpsystem som gör att det krävs mindre kraft att vrida på ratten. Du kan alltså styra mer utan att behöva snurra ratten flera varv.

ABS-bromsar: Ett tekniskt system som förhindrar att hjulen låser sig när du bromsar. Det förkortar bromssträckan och behåller styrförmågan när du gör hårda inbromsningar.

Antisladd/antispinn: Som termen antyder är detta ett system som känner av om din bil håller på att sladda. Det bromsar då enskilda hjul för att stabilisera bilen.

Dimljus: Strålkastare som sitter fram på bilen vilka är speciellt gjorda för att ge bättre sikt i dimma. De ger ifrån sig ett starkare sken än halvljusen.

WLTP: En internationell testmetod som används inom EU för att mäta bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp samt utsläpp av föroreningar. WLTP står för Worldwide Harmonized Light-Duty Vechicles Test Procedure.

Vridmoment: Vridmomentet är den kraft som vrider runt motorn - precis som den kraft du använder när du drar åt en skruv. Vridmoment mäts i newtonmeter som förkortas Nm.

Adaptiv farthållare: En farthållare hjälper dig hålla exakt samma hastighet utan att du använder gas eller broms. En adaptiv sådan känner av om du närmar dig en bil framför och saktar ner farten för att hålla en förutbestämd distans. Om bilen framför gasar upp så gör din bil det med, upp till den angivna hastigheten.

Fler bilköpartips:

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer