Porsche-bossens teknik ska rädda din bil

Porsches tidigare vd hoppas kunna rädda din bensin- eller dieselmotor. En ny uppfinning ska kunna sänka förbrukningen med 30 procent och ta bort 80 procent av NoX-utsläppen. Utrustningen ska kunna monteras på lire motorer.

Wendelin Wiedeking är mannen som räddade Porsche på 1990-talet när den i dag så framgångsrika sportbils- och SUV-tillverkaren var p väg att gå i konkurs.
Nu har han gått in i en ny storsatsning i Tyskland vid namn MWI Micro Wave Ignition AG.
Företaget ska lansera en ny typ av tändning som ska kunna eftermonteras på både diesel- och bensinbilar och reducerar förbrukningen med 30 procent och utsläppen, främst NoX, med 80 procent.
– Jag är övertygad om att MWI är en omvälvande innovation med stor marknadspotential säger Wiedeking.
Just nu pågår diskussioner om att massproducera systemet tillsammans med kinesiska och koreanska biltillverkare, enligt Bloomberg. Ett av företaget uppges vara Hyundai.
Systemet ska inte öka motorns effekt, utan gör motorn mer effektiv genom en typ av mikrovågständning. Genom tekniken blir den termiska värmeförlusten vid förbränningen lägre.
Motorexperter har dock ifrågasatt om systemet kan göras så pålitligt och kostnadseffektivt att det går att massproducera.

Sök bland bilartiklar