Nya superdäcket – snart på din bil

Nya luftfria däck utan risk för punktering. Michelins uppfinning har utvecklats så mycket att däcken ska provas på Chevrolet Bolt-bilar i höst. – Det här kommer att lyfta bilindustrin in i en spännande framtid och konsumenterna kommer att vara vinnare, säger General Motors i ett uttalande.

De luftfria däcken har fått ett namn, UPIS. Det står för Unique Puncture-proof Tire System och om du kan din engelska förstår du vad det innebär: däcken kan inte få punktering. Bilderna visar tydligt däckens unika utformning.
Ovanför artikeln kan du även se en video där en bil kör med däcken.

Det har pratats om – och testats – liknande typer av däck genom åren, men ingen har kommit så långt i utvecklingen som Michelin. Nästa steg är att förse en flotta  Chevrolet Bolt-bilar med däcken och testköra på riktiga vägar under en längre tid.
– Sen ska testerna hjälpa oss att komma vidare i utvecklingen och målet är att General Motors personbilar ska använda de här däcken senast 2024, säger biltillverkaren i ett uttalande.

GM ser en rad fördelar med de nya däcken. Förutom färre punkteringar och däckbyten är däcken betydligt bättre för miljön.
– Vi kan minska produktionen av råvaran och det betyder även en minskning av energiförbrukning och utsläpp, säger GM.

Michelin beräknar att cirka 200 miljoner däck kasseras varje år och med de nya luftfria däcken minskas gummiskräp rejält.

Sök bland bilartiklar