Lucka 2: Hjul-kalendern

Advent betyder som alla vet ”väntan”. Och vad passar då bättre under lucka två i BytBils hjul-kalender på första advent än en Tesla Model 3? Bilen som över 400 000 personer väntat på 2,5 år.

Runt 15 000 svenskar har betalat 10 000 kronor för att få ställa sig i kö – och de flesta har väntat i över 2,5 år, sedan slutet av mars 2016.

Just nu visas bilen i Stockholm, Malmö och Göteborg – och även där gäller det att ställa sig i kö om du vill få provsitta Model 3 i någon kort minut.

I USA har Model 3 blivit en succé och är nu den mest sålda amerikansktillverkade bilen efter stora bensinslukande pickuper som Ford F-series, Dodge Ram och Chevrolet Silverado.

Och det handlar inte om att köparna lägger 35 000 dollar som Elon Musk lovade att den skulle kosta vid introduktionen, bilarna som levereras nu kostar oftast långt över 50 000 dollar och är fullutrustade.

Rykten i veckan talar om att svenska versionen av Model 3 som börjar säljas nästa år kommer att kosta runt 600 000 kr före elbilsbonus i stället för 400 000 kr som det talats om tidigare. Förvisso en bättre utrustad version än basversionen som inte börjat levereras ännu, men den folkliga elbilen som många ställde sig i kö för låter vänta på sig ännu längre.

Vad är det då som gör bilen så magisk? Som gör att de flesta står kvar i Tesla-kön efter 2,5 år och låter sina 10 000 kr stå kvar hos Tesla trots att Elon Musk inte hållit vad han lovat.

Ja, för det första är det en bil som fortfarande innehåller massor av ny teknik med eldrift och batteri med lång räckvidd och det ligger i den mänskliga naturen att försöka göra nya landvinningar och tekniska framsteg. Det verkar som att många av köparna i kön är beredda att överse med att bilen blir 50 procent dyrare än vad de hade tänkt sig. Och sannolikt extremt mycket dyrare per körd bil än deras gamla fossilbil, trots att de slipper tanka.

För det andra lyckades Elon Musk bygga en enorm hype vid lanseringen av bilen, och många som betalade 10 000 kronor och reserverade den tyckte att de redan ägde den. Mentalt vill de inte hoppa av sin dröm, även om den är enormt försenad och fördyrad.

För det tredje har många trott att Model 3 bara är en mindre variant av de lyxiga Model S och Model X, men det här handlar om en betydligt mindre och billigare bil.

Rapporter från USA talar dock om att ungefär 25% hoppat av och fått tillbaka sina pengar för reservationen.

Vanliga orsaker till att köpare hoppar av är att bilen blivit mycket dyrare än utlovat, att de är trötta på att vänta och inte minst att andra biltillverkare verkar vara på väg ikapp med billigare elbilsmodeller.

De som tittat och provkört bilen är dock lyriska, även om många tycker att baksätet i trängsta laget. Rykten talar om Sverigeleveranser någon gång i vår.

5 saker du kanske inte visste om Model 3

Om du fäller sätet får du plats med en dubbelsäng. I fall du råkar köpa en så dyr Model 3 att du inte kan ha kvar lägenheten, det finns gott om sovplats i Teslan.
Det finns ett tomteläge på den stora pekskärmen i mitten.
Morgondagg får glastaket att skifta färg till kopparrött
Bilen är bredare än vad de flesta tror. Bara en decimeter smalare än Model S. Det här gör att många kör in i trottoarkanter med högra sidan.
Model 3 används som ett E i Teslas SEXY som bildas av de fyra modeller som snart finns på marknaden S, 3, X, Y.

Sök bland bilartiklar