Därför har 18 bilar suttit fast i p-huset - i 50 dagar

18 bilar är fångar i ett parkeringsgarage i Stockholm sedan 1,5 månad. Flera dyra Porsche- och BMW-bilar kan nu bli förstörda om de måste lyftas ut med gaffeltruck efter att väggarna slagits in.

Parkeringshuset Snurran på Rörstrandsgatan är ett högteknologiskt garage trots att det har 15 år på nacken. Det är Sveriges första helautomatiska garage. Bilen lämnas och hämtas vid entrén, parkeringen sker helt automatiskt. Allt man behöver göra är att dra sitt parkeringskort i en läsare och köra upp bilen på en liten rullsläde när porten öppnar. In med kortet i ännu en avläsare och sensorer, kameror, datorer och det mekaniska maskineriet kommer i gång. Släden lyfter upp bilen och för den till en snurr-hiss i mitten av parkeringshuset.

Hissen känner av var det finns en ledig plats och lämnar av bilen där. När man hämtar bilen drar man sitt kort igen. Efter knappt en minut levereras den vänd i körriktningen.

Men för bilägarna som hyr in sig i Snurran har det blivit till en mardröm i år. I slutet av juli brakade hela maskineriet ihop efter ett strömavbrott. Nu har det gått mer än 1,5 månad och 18 bilägare upplever en mardröm när deras bilar är fångar i garaget. Bland bilarna finns flera exklusiva och dyrbara BMW:er och Porsche-bilar.

Stockholm Parkering sätter nu sitt hopp till italienska parkeringstekniker som flygs in i veckan – annars kommer garagets väggar att slås in och bilarna lyfts bort med gaffeltruckar och kranar.

– Vår personal har hjälpt kunder med att hämta saker som de har i bilarna. Golfklubbor till exempel. Det finns för och nackdelar med de här garagen. Bilarna står tryggt och säkert. Men konsekvenserna blir stora om någonting händer, säger Christian Rockberger, vd på Stockholm Parkering till Mitti.se.

Nu finns det stor risk att Snurran kommer att bomma igen för gott.

– Jag tror att den risken är rätt så stor för att vi vill inte ha en anläggning där kunderna riskerar att få fast sina bilar i ett par månader, säger Christian Rockberger, till SVT.

Stockholm Parkering har tvingats ge hyrbilar till kunder som har sina bilar fast i garaget och förlorar 150 000 kr i hyra varje månad.

Sök bland bilartiklar