Detta är produkten som nästan alla utombordarbåtar saknar men som skulle ge båten en lång lista på förbättringar.

Principen är mycket enkel och har brukats i många år inom racingen och high performance båtar men nu är tekniken äntligen tillgänglig för fritidsbåtar och badbåtar.

Man önskar mycket vatten kring propellern vid acceration upp till planingsläge, därefter skapar växelhuset ett stort motstånd när det skall pressas genom vattnet innan propellern kommer åt vattnet.
Så det man gör med en motorhiss är att man låter motorn sitta långt ned med god tillgång av vatten och i när man nått planingsläge hissar man motorn vertikalt med hjälp av ett enkelt knapptyck och lyfter upp växelhuset så att motståndet minskar.

Då kommer frågan, tappar inte propellern fästet när det blir mindre vatten kring den?

Svaret är nej till en viss gräns såklart men ju högre fart krävs ofta mindre bladyta i vattnet då propellern. Kolla gärna på en film på Youtube som förklarar funktionen.

https://www.youtube.com/watch?v=63w5z1c6ox4

Dessa fördelar kan du dra nytta av även på er fritidsbåt!

Fördelar med en motorhiss är helt enkelt många:

-Många exempel visar 10% högre toppfart när du har möjlighet att justera motorn vertikalt i högre farter.
-Med mindre motstånd genomvattnet får man bättre bränsleförbrukning, många exempel på 5-10% i march fart.
- Är det trångt i motorbrunnen och slangar och vajrar böjs illa när du tiltar upp motorn så ger motorhissen en klar fördel med både bakåtflyttad position av motorn samt högre montering.
-Du får upp motorn helt ur vattnet när du lämnar den på båtplatsen tack vare att du kan hissa motorn yttreligare vertikalt och få ur drevet som ofta ligger i vattenbrynet och växer igen.

Normal trimjustering av motorn justerar även vinkeln, med en jackplate justeras enbart höjden. Kombination av trim och jackplate justering ger större möjligheter att optimera gångläge och fart.

SeaStar JP4000R hydraulisk Jackplate (motorhiss) med 4, 6, 8, 10 eller 12 setback. Ny konstruktion för motorkapaciteter upp till 300 Hk. Möjlighet finns att justera höjden under körning för att få ut max av båten. Jackplatens hydraulsystem är slutet och det enda som ansluts är ström.

Motorn höjs 75mm och kan justeras ytterligare 147mm upp till 222mm höjning, 147mm justering tar 8,5 sekunder. Max motorkapacitet är 400 Hk. Manöverpanel DK4020 ingår.

Maila gärna frågor till oss eller ring oss under våra telefontider vardagar 16:00-19:00.

Priset avser JP5040 med 4" setback.

Välkomen till RF Marin AB
Spara

Logga in för att spara annonsen

Logga in